Spring naar inhoud

India’s Daughter

16 aug

India heeft een probleem. Het is niet alleen een van de groeilanden van het moment, het heeft een probleem met zijn houding tegenover vrouwen. Verkrachting blijkt er schering en inslag, vaak erg brutaal, vaak ook in groep. Mannen, daders, durven er licht over gaan.

'India's Daughter' vertelt het gruwelijke verhaal van Jyoti. Ze stond op het punt geneeskunde te gaan studeren, haar ouders hadden zich dubbel geplooid om hun dochter te kunnen laten studeren. Samen met een vriend ging ze naar de cinema, 'Life of Pi' gingen ze zien. Na de voorstelling nemen ze een bus naar huis. Jyoti wordt door een aantal mannen in de bus naar achteren gesleurd en brutaal verkracht. De vriend die bij haar was, krijgt klappen en kan niets doen. Jyoti overlijdt uiteindelijk aan haar verwondingen.

De verkrachting en dood van Jyoti worden wereldnieuws, niet omdat Jyoti de eerste Indiase vrouw is die verkracht wordt, maar net omdat ze de zoveelste is op de teller. De droom van een sterke jonge vrouw met ambities in een land dat met rasse schreden vooruitgaat is verkracht.

In de documentaire getuigen ook de daders. Hun verhaal is minstens even schokkend als de feiten zelf. In India is de documentaire verboden.

duur van de video: 55:45

kijk verder

VRTNU VRTNU VRTNU