Spring naar inhoud

De dokter is op

06 dec

Panorama onderzoekt hoe het komt dat onze dokters blijkbaar makkelijker ten prooi vallen aan een burn-out. Zo zijn de meest 'bevlogen' artsen het gevoeligst. Toch blijven artsen hun job heel graag doen, ook al zijn ze emotioneel een wrak. 20 procent van de artsen in Belgiƫ loopt een groot risico op een burn-out. 22 procent is emotioneel uitgeput, een belangrijke pijler van burn-out.

Sociologe Jean Wallace bestudeerde een aantal internationale studies, en kwam in The Lancet tot de conclusie dat 25% tot 60% van de artsen wereldwijd zelfs tegen een burn-out aanlopen. Ook zou het aantal zelfdodingen bij artsen wel eens zes keer hoger kunnen liggen dan bij de rest van de bevolking. We gingen kijken in Noorwegen waar dokters die emotioneel uitgeput zijn op een unieke manier geholpen worden. De beste garantie voor een goede geneeskunde is een gezonde, goed in zijn vel zittende dokter.

"En toch, al die dokters samen hebben de dood van Katrijn niet kunnen vermijden", getuigt een arts over de zelfdoding van een collega. Burn-out bij artsen moet worden aangepakt. Om te beginnen door het taboe te doorbreken.

Een reportage van Wim Van den Eynde en Hilde De Windt.

duur van de video: 43:18
VRTNU VRTNU VRTNU