Spring naar inhoud

Mom’s dream

23 nov

Binnenkort wordt Maris De Smedt voor een tweede keer mama. Ze kan zich nauwelijks voorstellen dat ze ooit afscheid zou moeten nemen van haar kinderen. Dat is nochtans wat gebeurt met vele jonge vluchtelingen die hun moeder en de rest van hun familie achterlaten op zoek naar veiligheid of een betere toekomst in Europa. Maris portretteerde in Mom's dream enkele jongemannen in een vluchtelingekamp in Duinkerke.

Maris De Smedt: "Ik heb al een dochter van drie en de liefde die ik voor haar voel is onvoorwaardelijk. Ik hoop dat we elkaars liefde en aanwezigheid nooit voor lange tijd zullen moeten missen. Maar dat is wel de harde realiteit waar moeders van jonge vluchtelingen mee te kampen hebben. Deze jongeren dragen op hun schouders de droom van een nieuw leven in Europa. Ze hebben afscheid moeten nemen van hun moeder en familie. In omstandigheden waarin de warme liefde en aanwezigheid van hun moeder nog meer dan anders van levensbelang is, ervaren ze haar afwezigheid als een ondraaglijk gemis. Uit liefde voor haar ondernemen ze de gevaarlijke tocht naar het Westen, uit liefde willen ze haar droom vervullen."

Regie: Maris De Smedt | Camera: Anselm De Boer, Maris De Smedt | Montage: Johan Paulie | Productie: Meike Pappens | Vertaler/tolk: Zhina Sadeki | Gedicht/voice over: Saskia De Coster | Met speciale dank aan: Roman, Sherzad, Beshawar, Utopia 56, Olivier Caremelle, Ann Lamon, Roza Gysels, Inne Eysermans, Jan Stevens, De chinezen

duur van de video: 07:21
VRTNU VRTNU VRTNU