Spring naar inhoud

Christophe Van Gerrewey, een film van Sofie Benoot

02 maa

Trein met vertraging is het minutieus beschreven relaas van een ogenschijnlijk onschuldige treinrit van Oostende naar Antwerpen-Centraal. Alles loopt op wieltjes tot de trein in een dramatisch hoogtepunt stil komt te vallen. Minuut per minuut begeleidt Christophe Van Gerrewey de lezer op meesterlijke wijze langsheen het hobbelig traject en gunt ons een blik in de diepste gedachten van de passagier.

Trein met vertraging is een even treurig als komisch verslag van een treinreis, opgebouwd uit ervaringen van reizigers die elk hun problemen hebben, of het nu lichamelijk ongemak is, een bij te vijlen essay, of een familievoorraad roomijs die dreigt te smelten. In de vaardige handen van Van Gerrewey wordt een simpele treinreis een symbool voor onze hysterische tijden, waarin niets nog echt lijkt te lukken en waarin de burger al te vaak vooral een ontevreden consument is.

Christophe van Gerrewey heeft zelf geen rijbewijs en gebruikt het openbaar vervoer regelmatig. Het is door zoveel met de trein te reizen dat hij, als ware NMBS-kenner, uiteindelijk begonnen is een boek te schrijven over dit gegeven van verschillende mensen die samen in een kleine ruimte zitten, hun gedachten en interacties. Hij observeerde de reizigers en stelde uit al zijn observaties personages samen. Hij begon na te denken wat hun gedachten en verhalen waren.

Het portret wordt een soort re-enactment van het maakproces van het boek. Christophe van Gerrewey bevindt zich op de trein en kijkt naar gezichten en handelingen van de reizigers. Hij beweegt zich door de trein en gaat tegenover of naast de mensen zitten. Hij observeert en kijkt rond. Hij ziet een heel register van mogelijke treinreizigers waarop de personages uit het boek geprojecteerd worden door een voorleesstem. Wij zoeken op de trein naar de archetypes van Christophe, luidruchtige tieners, een schoolklasje dat instapt, een man die tevergeefs probeert te werken, de vrouw die luidruchtig telefoneert….

Sofie Benoot: We gebruiken letterlijk Christophe van Gerreweys point of view, als stille observator. De setting van een trein trekt mij als documentaire filmmaker al heel lang aan omwille van het constante blikkenspel. Een treinrit is één groot spel van kijken voor mij. Zeker bij valavond wanneer het buiten net niet donker genoeg is zodat men nog net het landschap kan zien, maar je kan ook de weerspiegeling van je medepassagiers zien en ongegeneerd kijken naar elkaar zonder dat de andere het doorheeft. Mensen kijken naar elkaar, proberen te bedenken wie die vreemde persoon, die tegenover hen zit, is. We maken verhalen over elkaar in ons hoofd. Dit is waar dit kort portret over gaat. We tonen een constant blikkenspel tussen de reizigers, met als meest presente blik die van de schrijver die zijn fantasie op de personages projecteert.

Christophe Van Gerrewey won in 2008 de Prijs voor Jonge Kunstkritiek. In 2012 verscheen zijn romandebuut ‘Op de hoogte’. In 2013 volgde 'Trein met vertraging'.

duur van de video: 15:57
VRTNU VRTNU VRTNU