Spring naar inhoud
vanaf 8 januari 2017 en online

Treasures of ancient Rome

Bekijk Treasures of ancient Rome op
Ik wil de mythe ontkrachten dat de Romeinen géén originele kunst hebben voortgebracht
Alastair Sooke

Dat is het uitgangspunt voor de Britse kunstcriticus en journalist Alastair Sooke in de driedelige cultuurhistorische BBC-reeks ‘Treasures of ancient Rome’.

Te vaak wordt aangenomen, zo stelt Sooke, dat de verdienste van de Romeinen vooral ligt in hun ingenieursbouwkunde met monumentale amfitheaters, reusachtige thermen en basilicae, koepeltempels en triomfbogen en natuurlijk de onovertroffen aquaducten.

Ingenieuze architectuur van de Romeinen: de Pont du Gard

En voor de rest zouden ze niet veel meer gedaan hebben dan het nabootsen van de antieke Griekse kunst. Iets nieuw of origineel voortbrengen, neen, daarvoor moest je niet bij de Romeinen aankloppen. De kunst van Rome was vooral interessant om een idee te krijgen van hoe de Griekse kunst eruit zag, omdat de Romeinen veel replica’s hebben nagelaten van verdwenen Griekse beelden.

Portret van keizer Constantijn

Sooke wil deze clichés definitief naar de prullenmand verwijzen. Op een boeiende reis doorheen het oude Romeinse rijk toont hij kunstwerken die bewijzen dat Rome wél een oorspronkelijke artistieke productie heeft die zich kan meten met Griekenland. Vooral op het gebied van de realistische portretkunst is de invloed van Rome op de latere kunst niet te onderschatten.

Zoals Monty Python het (bijna) stelde: wat heeft de Romeinse kunst ooit voor ons gedaan? Het antwoord is: aanzienlijk meer dan de meeste van ons denken!

VRTNU VRTNU VRTNU