Spring naar inhoud
vanaf zondag 15 juli en online

Treasures of ancient Greece

Bekijk Treasures of ancient Greece op

Is de klassieke Griekse kunst slechts een verzameling van elegante werken van marmer, omlijst door de liefde voor democratie en de verlichte redenering? Verre van dat. Kunstcriticus en journalist Alastair Sooke toont dat de Griekse kunst een diverse, verrassende, multiculturele mix is van stijlen, technieken en materialen.

Gefilmd in prachtige locaties rond de Middellandse Zee en in heel Europa, onthult Alastair hoe de Griekse kunst werd gevormd door de culturen van het Nabije en Midden-Oosten en hoe hieruit langzaam iets herkenbaars en typisch Grieks groeit in de 5de eeuw voor Christus.

Klassieker kan het niet: Hermes van Praxiteles

Zijn reis brengt hem van de landelijke schoonheid van de vroege Minoïsche en Myceense beschavingen tot opvallende werken vol erotiek en dronken hedonisme en culmineert in een aantal van de meest adembenemende kunstwerken die de wereld ooit heeft gezien.

De discuswerper, het favoriete Griekse beeld van Hitler

Maar het verhaal van de oude Griekse kunst eindigt niet in het verleden. Haar verbazingwekkende kracht en schoonheid werden al in de 2de eeuw voor Christus door de Romeinen erkend. In de daaropvolgende eeuwen werd de Griekse kunst herontdekt en geherinterpreteerd tot in de meest recente tijden, soms puur voor de kunst, soms als rechtvaardiging voor eigen idealen.

Deze driedelige documentaire serie brengt in de beste BBC-traditie een beschouwende, doordachte en frisse kijk op een van de meest boeiende kunstperiodes uit onze geschiedenis.

VRTNU VRTNU VRTNU