Spring naar inhoud

Thomas Vanderveken maakt voor Canvas een reeks over klassieke muziek. Speciaal voor die reeks leert hij op een jaar tijd het pianoconcerto van Edvard Grieg spelen. Zijn muzikale droom, zeg maar.

Op 7 december 2017 zal hij het concerto uitvoeren, samen met Brussels Philharmonic in De Bijloke in Gent.

Alle tickets voor het slotconcert zijn al uitverkocht.

In de televisiereeks Thomas speelt het hard zien we hoe hij dat aanpakt en of het hem lukt. De zesdelige reeks volgt Thomas tijdens zijn voorbereiding en brengt hem zo naar alle mogelijke uithoeken van de klassieke muziek, in binnen– en buitenland. Al studerend en repeterend reist hij door vier eeuwen klassieke muziek en ontdekt hij de meest uiteenlopende aspecten van het genre.

Ondertussen leeft het programma al online. Thomas heeft namelijk een oproep gelanceerd voor amateurmuzikanten die net als hij zo’n muzikaal doel wilden kiezen en realiseren.

De finalisten van Speel het hard zijn bekend

Thomas Vanderveken heeft via Facebook Live de tien finalisten bekendgemaakt van Speel het hard, een wedstrijd voor amateurmuzikanten die meeloopt met de Canvas-reeks Thomas Speelt het Hard.

Bijna 300 deelnemers hebben - net zoals Thomas - een jaar aan een muziekstuk gestudeerd. Hun vorderingen deelden ze in filmpjes op het online platform van Speel het Hard: www.speelhethard.be.

Op datzelfde platform kon het publiek stemmen voor hun favoriete deelnemer. Met 1581 stemmen achter zijn naam, werd Jitse Vanhaegenberg de publiekswinnaar van Speel het Hard.

Een van hen mag op 7 december het voorprogramma van Thomas spelen, in de Bijloke in Gent. Wie dat wordt, dat zien we op zaterdag 28 oktober in het Concertgebouw in Brugge, tijdens de finale van Speel het Hard.

Om al een beetje te wennen aan het samenspelen met een orkest, speelde Thomas op 22 juni in het Scheppersinstituut in Mechelen deel 1 en 3 van het concerto. Orkest van dienst: het Mechels Kamerorkest o.l.v. Tom Van den Eynde.

Deel drie was nog een beetje moeilijk, maar zijn pianolerares Eliane Rodrigues schoot te hulp. Op 7 december 2017 zou Thomas het hele concerto zelf moeten kunnen spelen!

Thomas speelt het hard is een initiatief van Canvas in samenwerking met DKO / VerDi, Brussels Philharmonic, Muziekcentrum De Bijloke en Klara.

VRTNU VRTNU VRTNU