Spring naar inhoud

The Vietnam War Playlist

© NARA - PBS BBC
geschreven op 21 maart 2018

De Vietnamoorlog. Via verschillende iconische muzieknummers sloop deze gruwelijke oorlog onze huiskamers binnen. Dankzij jullie massale reacties konden wij een straffe lijst samenstellen.

Ontdek hieronder vijf legendarische protestliederen. Wil je de volledige Spotify playlist luisteren? Scrol dan naar het einde van het artikel.

The Rolling Stones - Paint it Black

Hoewel The Rolling Stones het nooit expliciet vermelden, wordt dit nummer wel vaak in een adem genoemd met de oorlog in Vietnam. Waarom? Paint it Black met zijn release in 1966, schetst perfect de tijdsgeest. De publieke opinie keerde zich tegen de Vietnamoorlog die eindeloos lang leek te duren.

De donkere lyrics geven de gevoelens van zowel soldaten als burgers weer. Het nummer werd dan ook vaak gebruikt in iconische films en series over de Vietnamoorlog.

Maybe then I'll fade away and not have to face the facts. It's not easy facing up when your whole world is black.

Mick Jagger

Trinh Công So’n (& Khanh Ly) - Ngủ đi con (Sleep, my child)

Vietnamese muziek mag natuurlijk niet ontbreken op onze lijst. Trinh Công So’n was een zeer bekende Vietnamese singer-songwriter. Hij schreef meer dan 500 muzieknummers. In de sixties en seventies werd hij door Joan Baez de Bob Dylan van Vietnam genoemd omwille van verschillende protestliederen tegen de oorlog. Sleep, my child gaat over een moeder die rouwt om haar zoon die soldaat was.

Ôi vết thương nào đục sâu da nồng. Thịt xương này mẹ nhọc nhằng hôm mai. Hò ơ ơ ớ ơ ơ hò. Sao ngủ tuổi hai mươi.

Trinh Công So’n

Billy Joel – Goodnight Saigon

Een nummer uit 1983 dat men ziet als een van de toonaangevende nummers over de oorlog in Vietnam. Een nummer over angst. Over overleven, of het toch proberen. Het lied vertelt over de Amerikaanse soldaten die samen ten strijde trekken.

Joel wou geen protestlied schrijven, maar hij wou schrijven over het leven van een soldaat. Hij wou aankaarten hoe slecht veteranen van de Vietnamoorlog behandeld worden. Daarom is het een ode geworden aan alle soldaten, levend of dood, die gevochten hebben in Vietnam.

We promised our mothers we'd write. And we would all go down together. We said we'd all go down together.

Billy Joel

Boudewijn de Groot – Welterusten, meneer de president

Welterusten, meneer de president is een Nederlandstalig protestlied uit 1966 over de Vietnamoorlog, vertolkt door Boudewijn de Groot. De ‘meneer de president’ is hier de Amerikaanse president Johnson, die in het lied dringend verzocht wordt om zijn verantwoordelijkheden opnemen.

De tekst werd geschreven door Lennaert Nijgh op verzoek van de Groot. De Groot was er vroeg bij met zijn protestlied, want pas eind jaren ’60 braken er in Europa grootschalige protesten uit.

Meneer de president, welterusten. Denk maar niet aan al die jonge frontsoldaten eenzaam stervend in de verre tropennacht.

Boudewijn de Groot

Creedence Clearwater Revival – Fortunate Son

Run Through the Jungle wordt vaak aangehaald als dé grootste hit van CCR over de Vietnamoorlog. John Fogerty himself verklaarde echter dat het lied eigenlijk ging over het wapenbezit in Amerika. Fortunate Son uit 1969, uitgekomen de piekperiode van de Amerikaanse betrokkenheid in Vietnam, was wel een aanklacht.

Fogerty schreef het nummer in een vlaag van woede. Hij werd opgeroepen om te vechten, maar niemand legde eigenlijk uit waarom. 'The Rich' beslissen dat er oorlog komt en 'The Poor' moeten het gaan uitvechten.

They send you down to war, Lord. And when you ask them, "How much should we give?" They only answer "More! More! More!".

John Fogerty
VRTNU VRTNU VRTNU