Spring naar inhoud

Ancestors

< The story of China

vanaf woensdag 8 november om 19 uur

Michael Wood begint zijn reis in Wuxi, een oude stad in de buurt van Shanghai. Daar bezoekt hij een Chinese familie tijdens het Qingmingfestival, de dag waarop alle Chinezen hun voorouders herdenken. Er zijn meer dan 300 verwanten samengekomen. Een van hen zegt: “Net zoals het land heeft ook onze familie heel wat meegemaakt. En daarom willen wij allemaal weten waar onze roots liggen.”

Dat wil ook het miljoen pelgrims die jaarlijks samenkomen bij het heiligdom van de oude godin Nüwa. Zij maakte volgens de legende de eerste mensen uit de modder van de Gele Rivier. Vandaar trekt Michael Wood verder, langs oude godenbeelden, ruïnes en tempels.

In Xian ontdekt hij hoe de eerste keizer van de autoritaire Qin-dynastie het land 200 jaar voor het begin van onze tijdrekening verenigde en zijn naam gaf: China.

Zo puzzelt Michael Wood geleidelijk aan de wortels van China en het Chinese volk samen. En hij komt tot de conclusie dat China zijn heropstanding niet alleen dankt aan de economische groei, maar nog meer aan de gelijkgezindheid van de Hanchinezen, hun trots op hun beschaving, hun familiegevoel en natuurlijk vooral de aanwezigheid van hun voorvaderen.

VRTNU VRTNU VRTNU