Spring naar inhoud

The Queen 65 jaar op de troon

Wanneer we spreken over The Queen is er maar één naam die onwillekeurig in ieders gedachten opduikt: Elizabeth II. Sorry, Margrethe van Denemarken, Maxima van Nederland, Mathilde van België of welke andere koningin ook. The Queen torent hoog boven alle andere gekroonde hoofden uit. En als die dame dan ook nog eens 65 jaar geleden werd gekroond, mogen we wel eens - royaltygewijs – smullen van enkele leuke weetjes.

Elizabeth II heeft meer mensen ontmoet, bezocht meer plaatsen en leefde langer dan welke andere Britse monarch. In 2015 werd ze de langst regerende Britse vorst ooit, in 2016 werd ze 90 en intussen zit ze ook al 65 jaar op de troon. Het is niet overdreven om te zeggen dat ze het meest gerespecteerde staatshoofd in de wereld van vandaag is (niet onze woorden maar die van Britse journalisten).

We trakteren jullie graag op enkele wetenswaardigheden.

Wist je dat...
  • …Elizabeth aanvankelijk helemaal niet werd opgevoed als troonopvolgster? Pas na de abdicatie van haar oom Edward VII in 1936 werd zij kroonprinses.
  • …Elizabeth en haar gemaal prins Philip bloedverwanten zijn van mekaar? Queen Victoria was hun beider betovergrootmoeder.
  • …Elizabeth II staatshoofd is van het piepkleine eilandstaatje Tuvalu? Tuvalu is immers lid van de Commonwealth.
  • …haar achterkleinkind George, het zoontje van William en Kate, haar Gan-Gan noemt?
  • …in het koninklijk buitenverblijf Balmoral kussens op de zetels liggen met de slogan It's good to be Queen erop geborduurd?
  • …wanneer je op google maps één van de koninklijke Britse residenties intikt, het streetview-figuurtje verandert in een figuurtje van de Queen? Check Buckingham Palace, Windsor Castle, Balmoral Castle, Sandringham Estate...
  • …de indrukwekkende voorgevel van Buckingham Palace 108 meter breed is? Toch nog altijd een stuk korter dan het Koninklijk Paleis van Brussel met z'n 140 meter. Size matters, moet Leopold II gedacht hebben.
VRTNU VRTNU VRTNU