Spring naar inhoud
vanaf maandag 28 oktober op canvas en vrtnu

The Oslo killing

Bekijk The Oslo killing op

The Oslo Killing is een fascinerend misdaadverhaal uit het noorden. Geen fictie deze keer, maar een echte moordzaak die zich in 1974 afspeelde in het diplomatieke milieu van de Noorse hoofdstad. Anna Nielsen Iranzo, de Deense echtgenote van een Spaanse diplomaat werd toen op brutale en bloedige manier vermoord, terwijl ze twee maand zwanger was. Het was een van de meest gemediatiseerde misdaden uit de Noorse geschiedenis.

Na lang speurwerk kreeg de Noorse politie een dader in het vizier, maar die kon nooit worden gearresteerd. De enige getuige van de moord was de toen vierjarige dochter van het slachtoffer, Maria Nielsen Iranzo. Vandaag, 45 jaar later, gaat zij op zoek naar de waarheid over de moord op haar moeder.

Anni en Maria Iranzo

In april 1974 werd de 31-jarige Anni Nielsen Iranzo brutaal vermoord in haar huis in de sjieke buurt Holmenkollen in Oslo. De zwangere vrouw had zware klappen gekregen en werd gewurgd met een touw. Het geweld waarmee ze vermoord was, deed de politie vermoeden dat de dader een man was. De eerste verdachte was haar echtgenoot Enrique Iranzo, de Spaanse vice-ambassadeur in Noorwegen, een man met een nogal losbandige levensstijl. Maar hun vierjarige dochter Maria, de enige getuige, zei dat ze een vrouw bovenop haar moeder had zien zitten.

Annie Nielsen en Enrique Iranzo

Dat spoor leidde naar Minna Threadwell Thompson, een rijke Amerikaanse society-figuur die een relatie had met Enrique Iranzo. De Noorse politie was er zeker van dat zij de dader was. Maar haar aanhouden konden ze niet omdat ze was teruggekeerd naar Amerika en de VS weigerde haar uit te leveren. Daarom werd er dus nooit iemand veroordeeld voor de moord.

Cold Case

Maria, de dochter van Anni, is nu 49 jaar. Als vierjarig meisje was zij de enige getuige van de moord. Nu is ze zelf moeder van drie en woont ze in Argentinië. Na de dood van haar moeder groeide ze eerst op bij haar grootouders in Madrid om daarna samen met haar vader-diplomaat de wereld rond te reizen: van de Dominicaanse Republiek over de VS, Oost- en West-Berlijn en dan weer naar Madrid, waar ze afstudeerde.

Maria Iranzo

Maria heeft altijd geworsteld met de manier waarop het onderzoek naar de moord is gevoerd. 45 jaar na de feiten besluit ze voor het eerst terug te keren naar Oslo om te na te gaan of er geen dingen over het hoofd werden gezien en of er alsnog een doorbraak mogelijk is.

Het is het begin van een spannende en emotionele zoektocht naar waarheid en gerechtigheid die Maria de halve wereld rond voert. De documentaire vult het verhaal aan met archiefbeelden en getuigenissen van verwanten, vrienden en kennissen van de familie Iranzo, en politiemensen die de moord destijds onderzochten. In de loop van de reeks komt bewijsmateriaal aan de oppervlakte dat nooit grondig is onderzocht, een bekentenis waar destijds geen geloof aan werd gehecht en DNA-materiaal dat voor een doorbraak zorgt.

VRTNU VRTNU VRTNU