Spring naar inhoud

Bestsellerauteur Niccolò Ammaniti over Il Miracolo

© Canvas
geschreven op 14 maart 2019

Het was een drukke decemberavond in de Brusselse Bozar waar het Are you series?-festival op volle toeren draaide. De Italiaanse auteur Niccolò Ammaniti kwam er zijn prestigieuze tv-serie Il Miracolo (The miracle) voorstellen. Canvas online vroeg hem hoe hij zich voelde nu hij de schrijftafel inruilde voor een regisseursstoel?

Niccolò Ammaniti

Voor bestsellerauteur Niccolò Ammaniti was het de eerste keer dat hij speciaal voor tv een verhaal bedacht. Eerder werden wel al andere boeken van hem verfilmd, zoals zijn debuut Io non ho paura (Ik ben niet bang) en Io e te (Jij en ik), de laatste film van de november vorig jaar overleden Bernardo Bertolucci.

Ammaniti is een van de meest gewaardeerde hedendaagse schrijvers in Italië. Zijn verhalen zijn inhoudelijk verontrustend, vormelijk verrassend en verweven met maatschappelijke thema’s als familie, religie, politiek, misdaad en media.

Il Miracolo

Ammaniti schreef Il Miracolo en regisseerde ook zelf de afleveringen. Dat deed hij met de hulp van Francesco Munzi en Lucio Pellegrini.

In de serie ontdekt de politie bij een inval een Madonnabeeldje. Niets speciaals zou je denken, maar deze madonna huilt tranen van bloed. Zo’n negen liter per dag. De hoofdpersonages zoeken naar verklaringen voor dit onverklaarbaar fenomeen.

Er zijn mirakels die verbonden zijn met hoop, maar er is ook een ander soort mirakels, vreemder en meer heidens.

Niccolò Ammaniti over zijn inspiratiebron

Ammaniti: “Er zijn mirakels die verbonden zijn met hoop, zoals bij ongeneeslijk zieke mensen die vanuit hun geloof in de kracht van God verwachten dat het onmogelijke zal gebeuren. Maar er is ook een ander soort mirakels, vreemder en meer heidens. Mirakels die de goddelijke almacht juist in vraag stellen. Want waarom zou God na de schepping van de wereld nog mirakels nodig hebben om zijn macht te bewijzen. Zijn zulke mirakels niet meer het werk van tovenaars en duivelskunstenaars?” Dat soort mirakels waren zijn inspiratiebron voor deze reeks.

VRTNU VRTNU VRTNU