Spring naar inhoud
vanaf 19 augustus op canvas en vrt nu

The Life Sized City

Bekijk The Life Sized City op

Wat hebben Medellín, Toronto, Parijs, Bangkok, Tokio en Tel Aviv met elkaar gemeen? Mikael Colville-Andersen is stedenbouwkundige en CEO van Copenhagenize, een bedrijf dat zich inspant om van steden aangenamere en betere woonplekken te maken. Voor deze reeks reist hij de wereld rond en gaat in die zes steden op zoek naar vernieuwende en fascinerende projecten.

It is important to erase the borders between cities and to provide transferable inspiration that citizens can borrow freely from in their local community

Mikael Colville-Andersen

In 1961 schreef journaliste en architectuurcriticus Jane Jacobs het boek Dood en leven van grote Amerikaanse steden. Zelf woonde ze in New York en keek met argusogen naar de stedelijke vernieuwingen die onder meer hoogbouw promootten, koning auto introduceerden, en stadsbewoners naar a-sociale woontorens dreef. Wat zou de prijs zijn die daarvoor betaald moest worden? Voor Jane Jacobs was de stad in de eerste plaats een plek voor haar bewoners. Zij zag opgelegde regels en stedenbouwkundige modellen als een gevaar voor een aangename omgeving, voor 'een stad waar het goed toeven is voor de mensen die er wonen en werken'. Jane Jacobs voegde de daad bij het woord en organiseerde het verzet tegen de politici en hun beslissingen om New York tot een 'Metropolis'-decor om te bouwen.

Bijna zestig jaar later weten we het wel. En zie, Mikael Colville-Andersen wordt wel eens 'the modern day Jane Jacobs' genoemd. Net als 'rock star of urbanism' en 'the man who launched a million bicycles'. Want wat hij doet is steden bestuderen en oplossingen bedenken om die metropolen weer op mensenmaat te krijgen.

Ook voor Mikael Colville-Andersen bestaat de stad niet zonder haar inwoners. Zij zijn het kloppend hart waar alles om draait. Daar worden we ons overal ter wereld meer en meer van bewust. In Kopenhagen zit Mikael Colville-Andersen vooral op de fiets, jagend op frisse ideeën en smaakvolle alternatieven neemt hij voor deze reeks het vliegtuig.

Waar neemt Mikael Colville-Andersen ons mee naartoe? (Klik op onderstaande foto's)

VRTNU VRTNU VRTNU