Spring naar inhoud
vanaf zaterdag 19 mei om 20u40 en online

The Lawyer

Bekijk The Lawyer op

Tiendelige Zweeds-Deense thrillerreeks bedacht door bestsellerauteur Jens Lapidus en door Hans Rosenfeldt, schrijver van The Bridge. De jonge beloftevolle advocaat Frank Nordling infiltreert in de onderwereld om de dood van zijn ouders te wreken. Hij geraakt meer en meer betrokken bij de illegale praktijken en heeft moeite om zijn hoofd boven water te houden.

Waarom is deze serie echt iets voor jou?

Je bent fan van een goede serie wanneer die ook goed geschreven is. Het idee voor The Lawyer werd bedacht door Jens Lapidus, de Zweedse auteur die wereldwijd gelezen wordt. Alleen in Zweden al verkocht hij zo’n 2.2 miljoen boeken. Bij ons is hij vooral bekend met zijn misdaadthriller Snel Geld, een schets over de onderwereld van Stockholm, en eerste deel van de Stockholmtrilogie, gevolgd door Bloedlink en Val dood. Zelf heeft Jens Lapidus 15 jaar aan de balie gewerkt, hij weet dus waarover hij spreekt. Bovendien bundelde hij krachten met Hans Rosenfeldt (schrijver van The Bridge) en Michael Hjort (schrijver van Sebastian Bergman), allebei heren die wel wat van misdaadromans afweten. Dat kan al niet meer stuk.

Alexander Karim (Frank Nordling)

Je bent gek op Scandinavische crimi, maar je vindt ook dat het tijd wordt om binnen het genre eens wat anders te proberen. Dat is net wat de makers van The Lawyer voor ogen hadden. Hoe kunnen we aan de Nordic Noir een nieuwe dimensie toevoegen? Geir Henning Hopland, die de eerste afleveringen realiseerde, bedacht een nieuwe vormelijke stijl. Niet langer de verduisterde interieurs, geen in schaduwen gehulde personages in donkere landschappen, maar kleur om de Noir wat levendiger te maken. Het ziet er niet half zo duister uit als het verhaal, dat zich hier tussen Malmö en Kopenhagen afspeelt, in werkelijkheid is.

Advocaten, in series weet je nooit wiens kant ze kiezen. Is de klant koning? Werken ze voor corrupte politieagenten, moordenaars en drugsdealers of is het allemaal opgezet spel? Wat gebeurt er wanneer wraakgevoelens meespelen en innerlijk demonen opflakkeren? Hier zie je hoofdpersonages die met zichzelf geen weet kunnen en familiezaken die alles nog ingewikkelder maken. Even kort: Na de moord op hun ouders groeiden Frank en zijn adoptiezus Sara gescheiden op in twee aparte pleeggezinnen. Frank is intussen een ambitieuze, onkreukbare advocaat geworden. Sara trad in de voetsporen van haar vader en werd politieagent, ondanks haar heroïneverslaving als gevolg van het verlies van het hoederecht over haar zoontje. Haar grootste verslaving is echter de zoektocht naar de moordenaar van haar ouders. Ze schakelt een weifelende Frank in wanneer ze een mogelijke verdachte te pakken krijgt, maar nadat die vermoord wordt en Sara gewond geraakt, besluit ook Frank ten volle voor de waarheid te gaan. Alle ingrediënten dus voor een spannende zaterdagavondserie.

Je houdt van die Noord-Europese talen, maar met Nederlandse ondertitels gaat het net iets beter. Met dank aan de VRT-vertaaldienst.

Met: Alexander Karim, die meespeelde in Kathryn Bigelow's Zero Dark Thirty (als Frank Nordling), Malin Buska, speelde de hoofdrol in Mika Kaurismaki's The Girl King (als Sara Khalil), Thomas Bo Larsen, die je zeker nog kent uit de serie Follow the Money (als Thomas Waldman), Nicolaj Kopernikus (als Svend-Erik Wisén), Sara Hjort Ditlevsen (als Therese Waldman), Liv Mjönes (als Patricia Staaf) e.a.

VRTNU VRTNU VRTNU