Spring naar inhoud

Het onrecht van Gilead

The Handmaid's Tale (+16)

© Hulu
geschreven op 09 november 2018

Welke rechten verliezen de vrouwen in Gilead waar we op moeder Aarde zo lang voor gestreden hebben?

Vóór de jaren ’70 zorgde papa voor het inkomen en mama voor de was en de plas. In Gilead is dat opnieuw de normale gang van zaken. Alleen zijn het nu de dienstmaagden die zoveel mogelijk kinderen moeten baren.

Zodra een van de dienstmaagden zwanger is, gaat de gezondheid van het ongeboren kind voor op alles. Dat beseft Offred (Elisabeth Moss) in de zesde aflevering van het tweede seizoen (spoiler alert):

Vroeger kregen jongens vaak meer opleidingskansen dan meisjes. In Gilead is dat nog steeds het geval. Vrouwen mogen niet lezen en schrijven in The Handmaid's Tale. Ze moeten gehoorzamen en onderdanig zijn.

Het totalitair regime beheert alle tijdschriften en kranten. Wie in aanraking komt met tabloids, wordt op gepaste wijze gestraft. Behalve Offred, want haar Commander laat haar toe vrouwentijdschriften te lezen.

Vrouwen in Gilead mogen ook niet met elkaar communiceren om rellen te vermijden.

Spoiler alert: In de laatste aflevering van het tweede seizoen vindt Offred (Elisabeth Moss) een bijbel (de grondwet van Gilead is hierop gebaseerd). Ze geeft het Boek aan Serena want ze wil dat haar kind de best mogelijke opvoeding krijgt.

Homo's en lesbiennes zijn absoluut verboden in Gilead. Ze worden vervolgd omdat ze niet bijdragen tot de bevolkingsgroei. Dat ondervindt Ofglen (Alexis Bledel) aan den lijve nadat haar clitoris wordt verwijderd. Ze blijft wel in leven - in tegenstelling tot haar partner - want ze is vruchtbaar.

Ernstige milieuvervuiling heeft ervoor gezorgd dat de eierstokken van de meeste vrouwen gestopt zijn met werken. Er zijn nog maar weinig vruchtbare vrouwen in Gilead, waaronder Offred (Elisabeth Moss) en Ofglen (Alexis Bledel). Zij worden verkracht door de heer des huizes.

"There is more than one kind of freedom," said Aunt Lydia. "Freedom to and freedom from. In the days of anarchy, it was freedom to. Now you are being given freedom from. Don't underrate it."

Margaret Atwood, The Handmaid's Tale

Spoiler alert: In aflevering 1 weigert de zwangere June te eten. Aunt Lydia brengt June naar een zaal waar een zwangere vrouw (Offwyatt) vastgeketend is aan een bed omdat ze abortus wilde plegen.

Sinds dit jaar mogen vrouwen in Saudi-Arabië (op onze aardbol) met de auto rijden. In de dystopische wereld van The Handmaid's Tale is het verboden om te rijden.

Spoiler alert: In aflevering elf van het tweede seizoen eindigt June alleen in een huis. Ze vindt er de autosleutels én de auto van de vorige eigenaars...

VRTNU VRTNU VRTNU