Spring naar inhoud
vanaf dinsdag 15 mei om 22u55

The Handmaid's tale (16+)

Bekijk The Handmaid's tale (16+) op

Vanaf dinsdag 15 mei toont Canvas de bekroonde Amerikaanse dramareeks The Handmaid's Tale. Die speelt zich af in een dystopische samenleving waarin vruchtbare vrouwen gedwongen worden om te werken als dienstmaagd en kinderen te krijgen voor de heersende elite. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Margaret Atwood. Met Elisabeth Moss (Mad Men, Top of the Lake) in de hoofdrol.

The Handmaid's Tale has a lot of big, broad themes of control, biological sexism, misogyny, and cruelty, but the biggest theme is hope and survival.
Bruce Miller, showrunner
It is unflinching, vital and scary as hell.
The New York Times

Amerika in de nabije toekomst. Als gevolg van seksueel overdraagbare ziektes en milieuvervuiling is de menselijke vruchtbaarheid sterk afgenomen. Dat heeft tot chaos en burgeroorlog geleid en tot de installatie van de fundamentalistische, fascistische en theocratische staat Gilead.

Het is een militaristische en hiërarchisch georganiseerde samenleving met nieuwe sociale klassen. Homo’s en lesbiennes worden vervolgd en vermoord, net als dokters, priesters en wetenschappers. Vrouwen worden onderdrukt. Ze mogen niet werken, eigendom bezitten, geld uitgeven of lezen. Als gevolg van de wereldwijde onvruchtbaarheid worden vrouwen die nog wel kinderen kunnen krijgen, toegewezen aan gezinnen van de elite, waar ze als ‘dienstmaagden’ of concubines moeten zorgen voor seksuele diensten en kinderen moeten baren.

It is brilliant. It has a measly five stars merely because six were not available.
The Times

De vrouwen in Gilead worden onderverdeeld in verschillende categorieën, elk met hun specifieke rechten en plichten en hun eigen uniform. De ‘Dienstmaagden’ zijn in het rood gekleed, de ‘Huishoudsters’ in het groen en de ‘Echtgenotes’ in het blauw. Verder zijn er onder meer ook de ‘Tantes’, die toezicht houden op de dienstmaagden, en de ‘Jezebels’, die als prostituees werken in bordelen voor de elite. De ‘Ogen’ zijn de geheime politie en de ‘Jagers’ zorgen ervoor dat niemand naar het buitenland kan vluchten.

Eén van de mensen die de Jagers oppakken, is June Osborne (Elisabeth Moss) . Zij wou met haar man en dochter naar Canada vluchten, maar wordt onderschept. Ze krijgt de nieuwe naam Offred omdat ze als dienstmaagd wordt toegewezen aan commandant Fred Waterford (Joseph Fiennes). Ze is dus ‘van Fred’ (‘of fred’). Alle dienstmaagden hebben zulke namen die verwijzen naar de mannen die ze dienen, zoals Ofglen, Ofwarren, Ofcharles. Serena Joy Waterford (Yvonne Strahovski) is de echtgenote van Fred. De Waterfords lagen mee aan de basis van Gilead en staan in hoog aanzien. Toch hebben ook zij het soms moeilijk met de dagdagelijkse realiteit van de maatschappij die ze mee hebben gecreëerd. Zo zou Fred willen dat zijn relatie met Offred meer vriendschappelijk is en niet louter seksueel, ook al is dat niet toegestaan. Serena Joy is intelligent en diep religieus, maar soms ook wreed. Ze is jaloers op Offred en zou ook zelf een kind willen.

Offred raakt bevriend met Ofglen (Alexis Bledel, The Sisterhood of the Traveling Pants, Gilmore Girls). Eerst lijkt het alsof Ofglen een heel toegewijde dienstmaagd is, maar geleidelijk ontdekt Offred dat haar vriendin, net als zij, heel wat te verbergen heeft. Allebei hebben ze nog levendige herinneringen aan hun vroegere bestaan en ze dromen ervan om te ontsnappen aan hun lot als dienstmaagd. Dat is de kiem van een voorzichtig verzet…

The Handmaid’s Tale was niet alleen een kijkcijfersucces, maar won ook een karrenvracht Emmy Awards: acht in totaal, onder meer voor Outstanding Drama Series, Outstanding Lead Actress (Elisabeth Moss), Outstanding Guest Actress (Alexis Bledel), Outstanding Directing, Outstanding Writing, Outstanding Production Design. Daarnaast ook twee Golden Globes, voor Beste Drama en Beste Actrice (Elisabeth Moss).

VRTNU VRTNU VRTNU