Spring naar inhoud

Wouter wil ondertitels begrijpen

maker: Katrien De Graeve

geschreven op 10 december 2018
De droom van Wouter

Wouter heeft CVI of cerebrale visuele inperking, een hersenletsel waardoor hij geen woordbeelden begrijpt en dus niet kan lezen. Omdat hij ook geen andere taal geleerd krijgt, kan Wouter niet genieten van een film die niet Nederlands gesproken of gedubd is.

Katrien overlegt met Wouter, zijn mama en Lieven.

Een grote frustratie, omdat hij dat heel goed beseft. Wouter droomt ervan naar Engels gesproken films en YouTube-filmpjes te kijken, Netflix-series te bingewatchen en probleemloos computerspelletjes te spelen. Een vertaaltool die ondertitels in real time kan omzetten in gesproken tekst zou zijn probleem kunnen oplossen.

Maker van dienst: Katrien De Graeve

Autodidact Katrien is een van de toonaangevende softwarespecialisten bij Microsoft. Met hulp van collega’s gespecialiseerd in Artificial Intelligence en Machine Learning gaat ze uitdagingen aan die op het eerste gezicht onmogelijk lijken.

Hoe werkt de ondertitelvoorlezer van Katrien?

Katrien combineerde verschillende technieken om ondertitels te laten voorlezen in Wouter zijn oor. Ze geeft zelf meer uitleg.

Hoe werken ondertitels?

Welke soorten ondertitels zijn er en hoe komen die op je beeldscherm? Bruno Bilic van Telenet legt uit.

Hoe zitten ondertitels in het tv-signaal verpakt?

Hoe geraken beeld, geluid en ondertitels samen via één kabel tot op je tv-scherm? Peter Bolckmans van Telenet weet er alles over.

  • Wil je de app die ondertitels kan lezen en ze voorleest ook eens uitproberen? De broncode vind je op de github van Team Scheire.

  • Ook de browser plug-in voor het luidop lezen van video's van VRT NU staat op de Team Scheire-github, samen met de handleiding om hem te installeren.

De app van Katrien gebruikt optical character recognition, het herkennen van letters op een beeld, en tekst-naar-spraak: een mooi staaltje artificiële intelligentie waardoor Wouter nu ook ondertitels kan 'lezen'.

Het eindresultaat overtrof de verwachtingen, maar dat wil niet zeggen dat het parcours niet hobbelig was. Lees het onderhoudende verslag van Katrien haar speurtocht op de blog van Microsoft.

VRTNU VRTNU VRTNU