Spring naar inhoud

Monique wil foto’s nemen

maker: Katrien De Graeve

geschreven op 05 november 2018
Katrien en Monique
De droom van Monique

Monique is een actieve, blinde vrouw van 41. Ze geeft lezingen en schrijft boeken over haar ervaringen als blinde en als moeder.

Binnenkort begint Monique aan een training met het allereerste blindengeleide-minipaard van Europa. Een traject dat ze graag zou vastleggen op foto en online delen met haar omgeving. Maar als blinde is het moeilijk om mooie foto's maken met een smartphone. Ze droomt van een app die haar daarbij kan helpen.

Maker van dienst: Katrien De Graeve

Autodidact Katrien is een van de toonaangevende softwarespecialisten bij Microsoft. Met hulp van collega’s gespecialiseerd in Artificial Intelligence en Machine Learning gaat ze uitdagingen aan die op het eerste gezicht onmogelijk lijken.

Hoe maak ik goeie smartphonefoto's?

Smartphonefotografe Vicky Bogaert heeft drie tips om met een smartphone op een eenvoudige manier mooie foto's te maken.

Wat is machine learning en AI?

Katrien legt uit hoe de artificiële intelligentie werkt die ervoor zorgt dat de foto-app van Monique automatisch herkent wat er in beeld is.

  • Bovenop Seeing AI, een Microsoft-app met beeldherkenning voor slechtzienden, bouwde Katrien De Graeve een gepersonaliseerde versie voor Monique. Wil je de basisapp, met een aantal functies gelijkaardig aan wat Monique gebruikt, ook op je smartphone installeren? Dat kan! Hier vind je alle uitleg.

  • Katrien en haar collega Jan Tielens schreven beide een Engelstalige blog over de totstandkoming van de app. Katrien zoomt in op het trainen van de machine learning om Monique haar paardje te herkennen. En Jan legt uit hoe ze de detectie van open of gesloten ogen hebben geprogrammeerd.

VRTNU VRTNU VRTNU