Spring naar inhoud

Hoe is het nu met Pluim?

geschreven op 05 november 2018
Anderhalf jaar geleden dwong de verergerende spierziekte Pluim in een rolstoel en zou hij nooit meer kunnen dansen. Ondertussen al een half jaar geleden kreeg hij van Team Scheire en maker Ronald een speciale stoel en nu kan je Pluim regelmatig terug op de dansvloer aantreffen. Canvas trok z’n dansschoenen aan en sprak met Pluim af op Boombal in Gent.

Pluim arriveert met een hele karavaan: hijzelf in zijn dagdagelijkse rolstoel, daarachter zijn dansstoel, geduwd door zijn vrouw Kim, en tot slot dochtertje Eala in een bolderkar. Even een avondje dansen is een hele onderneming maar toch voelt het voor Pluim als een verademing. Hij kán er tenminste terug voor kiezen: “Het is zo anders dan een half jaar geleden. Als we nu goesting hebben om te dansen, dan gaan we gewoon dansen.”

De stoel die Ronald ontwikkelde heeft echt een enorm verschil gemaakt voor Pluim. “Ik kan terug de dans leiden. Ik heb mijn armen niet nodig om me voort te bewegen, dus ik kan mijn vrouw terug gewoon vastpakken en de beweging inzetten.”

Anders kwam ik ook nog naar de bals, maar dan zat ik vooral aan de kant met een drankje. Nu maak ik er terug echt deel van uit en kan ik terug actief meedoen.

Pluim

Het dansen zelf blijft nog wat zoeken en experimenteren. Niet alle bewegingen zijn haalbaar, zelfs niet met een speciale dansrolstoel. Een polka met zijwaartse stappen bijvoorbeeld kan niet. Maar Pluim en Kim zoeken dan aan de zijkant gewoon naar een variant die ze wél kunnen.

Na enkele maanden intensief gebruik zijn er uiteraard ook nog wat kinderziektes opgedoken bij de rolstoel. Het blijft natuurlijk een prototype en dan leer je al doende. Zo bleek de stoel wat te laag vooraan waardoor de kwetsbare elektronica onder de voetplaten op minder egale ondergrond beschadigd raakte. Gelukkig stond Ronald paraat voor reparaties en verbeteringen of zoals Pluim het zelf zegt: “enorme service na verkoop.”

Pluim en Ronald hebben ondertussen niet enkel een functionele band. De mannen en hun beider families kunnen het goed met elkaar vinden en zijn zelfs samen op daguitstap geweest. “Ronald zijn zoon is maar enkele maanden ouder dan Eala en ze spelen heel graag samen. Ronald is echt een goede vriend geworden.”

Al bij al heeft de stoel heel veel impact gehad op Pluim zijn leven: “Anders kwam ik ook nog naar de bals, maar dan zat ik vooral aan de kant met een drankje. Nu maak ik er terug echt deel van uit en kan ik terug actief meedoen. Dat heeft ook emotioneel veel betekend voor mij. En iedere keer dat ik de stoel gebruik, voel ik dat het verder bergop gaat voor mij.”

VRTNU VRTNU VRTNU