Spring naar inhoud

De makers van Team Scheire

geschreven op 09 oktober 2018
Team Scheire bestaat uit acht slimme koppen, die door Lieven Scheire worden uitgedaagd om net dat ene innovatieve idee te bedenken en te realiseren dat de levenskwaliteit van mensen kan verbeteren.

Lynn Coorevits uit Kortrijk studeerde psychologie en marktonderzoek, waarna ze aan de slag ging binnen het domein van innovatie consultancy en marktonderzoek. Bij het onderzoekscentrum Imec werkte ze binnen de groep ‘Living Labs’ als gebruikersonderzoeker. Al snel groeide ze hier door tot expert in het testen van digitale innovaties.

Ze werkt samen met een gemotiveerd team van prototype-ontwikkelaars die aan de slag gaan met de concrete resultaten van haar onderzoek. Hierbij blijft Lynn zoeken, onderzoeken en testen tot ze de ideale oplossing voor de gebruiker heeft gevonden.

Anthony Liekens uit Borsbeek is doctor in de biomedische technologie en computerwetenschappen. Hij vond zijn passie in het hacken van toestellen. Hacken is het creatief oplossen van problemen door je passie, kennis en ervaring in wetenschap en techniek op deze problemen los te laten. Deze passie leidde tot de creatie van zijn ‘Open Garage’: een eigen makerspace waar iedereen welkom is en van waaruit hij zowel professioneel als voor zijn plezier oplossingen zoekt en maakt voor de meest diverse problemen.

Als uitvinder en innovation consultant maakt hij prototypes en stuurt hij teams aan om innovatie en creativiteit centraal te zetten in het denk- en maakproces bij allerlei organisaties. Het enthousiasme van deze, naar eigen zeggen, ‘mad scientist, werkt aanstekelijk. En dat is precies wat hij wil: de drempel naar kennis over wetenschap en technologie voor iedereen zo laag mogelijk maken.

Katrien De Graeve uit Londerzeel is software architect. Ze heeft een uitzonderlijk talent voor informatica en heeft zich als autodidact opgewerkt tot een van de toonaangevende software specialisten bij Microsoft. Vandaag werkt ze vol overgave aan de ontwikkeling en verbetering van het ‘Internet of Things’: de technologie waarbij toestellen via het Internet met elkaar en bijvoorbeeld ook een smartphone communiceren.

Ze kan ook rekenen op de input van collega’s die zich hebben gespecialiseerd in Artificial Intelligence en Machine Learning, en daarom durft ze uitdagingen aangaan die op het eerste zicht onmogelijk lijken.

Ronald Van Ham uit Lennik bedenkt en bouwt machines op maat. Hij is een volbloed uitvinder, van alle markten thuis. Hij noemt zijn vakgebied ‘mechatronica’: een combinatie van mechanica, software en elektronica. Hij doctoreerde in het vakgebied van de robotica, en kan daarom worden geconsulteerd voor alle oplossingen waar motoren, elektronica en complexe aansturing nodig zijn.

De passie voor bouwen en technologie zit hem in het bloed. Al van jongs af aan doet hij niets liever dan allerlei dingen openmaken en kijken hoe het allemaal werkt. En hoe het beter of efficiënter kan. Hij heeft zijn eigen maker-atelier waar hij prototypes van complexe machines bedenkt, ontwerpt en bouwt.

Maria-Cristina Ciocci uit Gent is een wiskundige met een passie voor technologie en wetenschap. Ze doceert aan de universiteit, maar in haar achtertuin heeft ze haar eigen ‘makerspace’: een creatief lab met 3D printers, laser cutter, elektronica-kits en werktafels waar ze kinderen en jongeren via workshops begeleidt en inspireert om te gaan ‘uitvinden’.

Als consultant maakt ze prototypes en ondersteunt ze allerlei (educatieve) organisaties die met jongeren werken om creativiteit en het maken van prototypes centraal te zetten. Haar doel: de drempel naar kennis over wetenschap en technologie verlagen en jongeren aanzetten om te durven falen. Maria-Cristina is een hands-on maker en kan rekenen op haar echtgenoot en ‘persoonlijke programmeur’ Benny.

Elisa Van Coster uit Gent studeerde geologie, maar vond haar passie in het werken met staal en hout. Ze heeft haar eigen studio in Gent, waar ze gepersonaliseerde meubelen ontwerpt en bouwt. Ze zet haar vakmanschap om in oplossingen en heeft een bijzonder gevoel voor de combinatie van techniek en esthetiek.

Elisa heeft in haar studio alle tools en materialen voorhanden, is erg bedreven in lastechnieken en heeft een talent voor probleemoplossend denken, waarvoor ze blijft proberen en verbeteren tot ze met een resultaat op de proppen komt waar zowel zij als haar klant oprecht blij mee zijn.

Maarten Weyn uit Hove is professor mobiele communicatie aan de Universiteit Antwerpen en Internet Of Things-specialist. Bij onderzoekscentrum Imec leidt hij een team van onderzoekers rond low-power communicatie. Hij bouwt het liefst zelf aan zijn hightech oplossingen, wat van hem een moderne uitvinder maakt.

Zijn expertise komt van pas voor oplossingen om via sensoren de meest diverse zaken te meten, te interpreteren, te verzenden en te visualiseren. Naast maker is Maarten ook ondernemer: hij creëert nieuwe startups, die hij dan de wereld in stuurt in de hoop die wereld wat te verbeteren.

Deepak Mehta uit Berchem had altijd al een zeer brede interesse in alles wat met technologie te maken heeft. Als mede-organisator van evenementen als ‘Hack Belgium’ en ‘TEDx Antwerpen’ wil hij verschillende facetten van technologie en innovatie begrijpbaar en toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek.

Dat inspirerende element vind je ook terug in zijn beroep. Bij het educatief wetenschappelijk en technologisch centrum Technopolis in Mechelen vertrekt hij vanuit zijn kennis en ervaring om kinderen zelf de handen uit de mouwen te laten steken, en zo de mogelijkheden en de schoonheid van technologie en wetenschap te laten ontdekken.

Apetrots ben ik op dit team. Het is ongelooflijk met welke toewijding en creativiteit zij al hun beschikbare technologische middelen en vaardigheden hebben aangewend om kleine wondertjes te verrichten. Ik heb er acht helden bij. En ik hoop vooral dat ze ook anderen zullen inspireren om hetzelfde te doen.

Teamleider Lieven Scheire
VRTNU VRTNU VRTNU