Spring naar inhoud

Ben wil weer zorgeloos kunnen sporten

maker: Maarten Weyn

geschreven op 10 december 2018
Ben doet wat testen op de looband.
De droom van Ben

Ben heeft een passie voor sport, maar moest door een chronische beenvliesontsteking zijn studie lichamelijke opvoeding opgeven. Hij mist zijn sportieve leven.

Om zijn hoofd leeg te maken gaat Ben nog af en toe lopen. Maar elke keer is hij bang dat zijn beenvliesontsteking zal terugkomen. Hij loopt dus nooit meer zonder zorgen. Een systeem dat hem laat weten wanneer hij in het rood dreigt te gaan zou de ideale oplossing zijn. Maarten Weyn gebruikt al zijn kennis van sensoren en draadloze communicatie om Ben te helpen.

Maker van dienst: Maarten Weyn

Maarten is professor mobiele communicatie en Internet Of Things-specialist. Bij Imec leidt hij een onderzoeksteam rond low-power communicatie. Elektronica-expert Maarten bouwt het liefst zelf aan zijn hightech oplossingen, wat van hem een moderne uitvinder maakt.

Hoe werken de accelerometer en de gyroscoop?

De uitvinding van Maarten meet de schokken bij het lopen. Hoe werken de accelerometer en de gyroscoop, de sensoren die hij daarvoor gebruikt?

Onderzoek helpt om blessurevrij te lopen

Nano4sports is een onderzoek van UGent en imec rond high impact lopers, die door een verkeerde loopstijl te harde schokken krijgen. Professor Dirk De Clercq legt uit hoe ze lopers helpen om hun stijl aan te passen.

Op de github van Team Scheire vind je het digitale hulpmiddel dat Maarten ontwikkelde om zorgerlozer te kunnen lopen.

  • Nano4Sports stimuleert technologische innovatie in de sportwereld. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe innovatieve oplossingen speelt nanotechnologie een cruciale rol.
  • Voor de keuring trok Team Scheire naar S.P.O.R.T.S., het sportkeuringscentrum van het UZ Antwerpen.
VRTNU VRTNU VRTNU