Spring naar inhoud

Bart wil tuinieren

maker: Elisa Van Coster

geschreven op 17 december 2018
De droom van Bart

Bart had op 22-jarige leeftijd een zwaar ongeval met zijn snowboard. Vandaag is hij 36 en zit hij nog steeds in een rolstoel. Na een lange revalidatie is hij erin geslaagd om een droom te realiseren: een biologische deelmoestuin starten. Nu krijgt hij de kans om die uit te breiden, maar daarbij botst hij op zijn eigen fysieke beperkingen.

Bart kan maar een beperkt aantal uren per dag in de tuin werken. Dat doet hij op zijn achterste, al kruipend en met de kracht die hem in zijn armen rest, wat heel veel van zijn lichaam eist. Om het nieuwe perceel te bewerken heeft hij dus nood aan een machine om hem te helpen. Kan Team Scheire een compacte en ecologische landbouwmachine ontwerpen die hij autonoom kan bedienen? Een mooie uitdaging voor Elisa.

Maker van dienst: Elisa Van Coster

Elisa vond haar passie in het werken met staal en hout. In haar studio ontwerpt en bouwt ze gepersonaliseerde meubelen. Ze heeft een talent voor probleemoplossend denken en combineert als geen ander techniek met esthetiek.

Lieven leert lassen

Lieven kent alleen de theorie van het lassen, niet de praktijk. Dus gaat bij Elisa langs om zelf te leren lassen.

Elisa bouwde samen met collega-maker Ronald Van Ham een tuinbouwmachine voor Bart. Elisa ontwierp de machine en maakte het frame en de besturing. Ronald zorgde voor de aansturing van de motoren. Op de github van Team Scheire vind je alle details van die constructie, de broncodes en de ontwerpen voor de mechanicaonderdelen. Kortom: alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan.

De ecologische deeltuin van Bart ligt in Zoersel, maar hij heeft ook een online stek op develdstraat.be.

VRTNU VRTNU VRTNU