Spring naar inhoud
nieuw seizoen vanaf 29 maart

Suspects

Bekijk Suspects op

In de Britse politiereeks 'Suspects' volgen we een team van drie speurders bij de Londense politie in hun strijd tegen de misdaad. Ik hoor je denken: ach, ja, weer een Britse thrillerserie? Zal wel kwaliteit zijn met goeie acteurs en intelligente scenario's. En verder...?

Improvisatie

Toch even opletten en 'Suspects' niet zomaar klasseren als de zoveelste Britse serie. Want deze reeks is op een wel heel bijzondere manier tot stand gekomen. De wijze van produceren is eerder gebruikelijk voor reality documentaires dan voor fictiereeksen.

Op de set van 'Suspects'

De acteurs hebben geen uitgeschreven scenario. Er is alleen een summiere verhaallijn met begin- en eindplot. Er zijn geen voorgekauwde dialogen en de spelers krijgen louter een vage omschrijving van hun personage. Hoe ze het karakter willen invullen, laten de producers over aan de fantasie van de acteurs en actrices. Bij gebrek aan teksten moet er veel geïmproviseerd worden op de set zelf. Ook voor de regisseurs is dat een hele uitdaging, want ze kunnen niet terugvallen op een gedetailleerd voorgeschreven script. Met andere woorden, eigenlijk wordt er gefilmd als bij een documentaire. Het filmen neemt weinig tijd in beslag: amper twee draaidagen per aflevering.

We wanted to create a drama with the ‘insider’ feel of a documentary
Paul Marquess, producer
Workshops

De voorbereiding daarentegen is heel grondig. De hoofdacteurs volgen allemaal gedurende verscheidene weken workshops onder leiding van ervaren politiemensen op rust. Zo raken ze vertrouwd met onderzoeksmethodes, interviewtechnieken, politieterminologie en de dagelijkse praktijk van het politieleven. Een politie-adviseur is ook constant aanwezig op de set en grijpt in als de gespeelde situatie volgens hem niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Deze aanpak resulteert in een realistische stijl, heel direct en zonder nodeloze poespas. Het privéleven van de inspecteurs komt amper aan bod, alles draait om het zuivere politiewerk. En dat is op zich al dramatisch genoeg.

Damien Molony
Vrijheid

Acteur Damien Molony (DS Jack Weston) is alleszins een fan van deze werkwijze: "Ik heb ongelofelijk veel vrijheid. Ik kan doen en zeggen wat ik wil. Ik kan binnen stappen, aan mijn reet krabben, een curry eten en ze zullen zeggen: 'Great!' Ja, 't is het echte leven."

Intussen zit de Britse zender Channel 5 al aan het vijfde seizoen en zal RTL een Duitse remake produceren.

Channel 5 - Bekijk de trailer van 'Suspects': de acteurs vertellen over de werkwijze.
VRTNU VRTNU VRTNU