Spring naar inhoud
maandagavond om 21u15

Strafpleiters

Bekijk Strafpleiters op

'Strafpleiters' is een zesdelige human-interest reeks waarin strafpleiters openhartig vertellen over hun vak. Als advocaat van de misdaad verdedigen ze vaak het onverdedigbare. In een alsmaar radicaler klimaat van terreur en spektakelprocessen proberen de strafpleiters overeind te blijven.

Interviewer Gilles De Coster peilt in zes thematische afleveringen naar de impact van bekende rechtszaken op het leven en werk van acht strafpleiters.

  • Maandag 6 november: Slachtoffers en daders

In de eerste aflevering peilt Gilles De Coster naar de relatie tussen strafpleiter en cliënt. Zijn alle strafpleiters even goed? Van welke cliënten zijn strafpleiters zelf bang? Hoe vertrouw je een mens die een gruweldaad heeft begaan? Hoe gaan strafpleiters om met een schuldige die wordt vrijgesproken, of een onschuldige die wordt veroordeeld?

  • Maandag 13 november: Mediacircus

De assisenprocedure is aan het uitdoven, maar de emotionaliteit en spektakelwaarde van moordprocessen is gebleven. De strafpleiters spelen - vaak tegen wil en dank - hun rol in het mediacircus. Ze voelen de impact van sociale media en lekken uit het dossier. In deze aflevering geven ze hun kritische kijk op recente mediatieke zaken zoals de kasteelmoord, het dossier Vangheluwe en de parachutemoord. Zaken waarin ze zelf hebben gepleit.

  • Maandag 20 november: De Arena

In deze aflevering overschouwt Gilles De Coster samen met de advocaten de arena van de rechtszaal en praten ze over de verschillende spelers. Hoe bereiden de strafpleiters zich voor op een belangrijk proces? Zijn alle rechters even streng? Hoe hoog laaien de emoties op in de confrontatie met ‘de natuurlijke vijand’: de procureur (openbare aanklager)? Hoe gaan strafpleiters om met collega’s die ze als tegenstander hebben? Hoe reageren de nabestaanden van het slachtoffer op de advocaat van de dader? En wat zeg je tegen een cliënt die de zwaarste straf heeft gekregen?

  • Maandag 27 november: Terreur

In dit tijdperk van terreur spelen strafpleiters een bijzondere rol. Hoe voelt het om een terreurverdachte te verdedigen? Leren ze de mens achter de terrorist kennen? Wat is de ultieme drijfveer om het te doen? Het levert publiciteit op, maar wie een publieke vijand verdedigt, riskeert er zelf een te worden. Sven Mary maakte het mee met Salah Abdeslam. Walter Damen en Abderrahim Lahlali met Sharia4Belgium.

  • Maandag 4 december: Bedreigde rechtstaat

“In naam van de veiligheid leveren we in op onze rechten en vrijheden”, poneren meerdere advocaten. Wat zijn de gevaren? Hebben we te veel ingeleverd? Hebben parket en speurders te veel macht gekregen? Staan de rechten van verdediging onder druk, is de positie van de strafpleiters verzwakt? Is onze rechtstaat bedreigd? En hoe kijken de strafpleiters naar de hervormingen en de schimmelkelders van Justitie?

  • Maandag 11 december: Zonder toga

Wie zijn de strafpleiters buiten de rechtbank? Hoe gaan ze om met ups en downs, adrenaline en burnout? Hoe zwaar weegt hun beroep op het gezin? Wat zijn de uitlaatkleppen in een job die nooit stopt? En als we weten dat één op de drie advocaten leeft van een minimumloon: hoe houden ze zich overeind als ondernemers, in een felle concurrentiestrijd met andere advocaten? Gilles De Coster gaat op zoek naar de mens en de manager achter het pleidooi.

VRTNU VRTNU VRTNU