Spring naar inhoud
vanaf zaterdag 3 maart om 20u40

Stella Blómkvist

Bekijk Stella Blómkvist op

Stella Blómkvist is een gestileerd en glossy misdaadverhaal dat zich afspeelt in de omgeving van de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Het hoofdpersonage is de gelijknamige advocate en femme fatale, gespeeld door Heida Reed (Poldark).

"Ze combineert weemoed en erotiek in een persoon," aldus scenarist Jóhann Ævar Grímsson, "ze rookt en drinkt, heeft een flexibele moraal, is slim en meedogenloos, maar ze heeft ook een geweten en een zwak voor de underdog."

De rechterhand van de premier

Een beeld uit de reeks

's Ochtends wordt Stella Blómkvist opgebeld om een oude cliënt te verdedigen. Saemi, een derderangs-drugsdealer, wordt ervan verdacht Halla, de rechterhand van de IJslandse premier, te hebben vermoord: hij stond immers over haar lijk gebogen, bedekt met bloed.

Toch is de advocate niet zeker van zijn schuld, vooral wanneer een mysterieuze onbekende haar gevoelige informatie bezorgt. Halla speelde blijkbaar een gevaarlijk spel met invloedrijke, machtige mensen.

De politiek en politie willen de zaak zo snel mogelijk in de doofpot stoppen. Dat is buiten Stella gerekend. Ze graaft dieper en dieper en botst op een kluwen van seksschandalen, drugs en moord in het kloppende hart van de regering...

Gebaseerd op een boek

De zesdelige serie werd gemaakt door producent Sagafilm en is gebaseerd op The Murder in the ministry (1997), het eerste boek van een onbekende auteur onder het pseudoniem Stella Blómkvist.

Over de identiteit van deze onbekende schrijver bestaan verschillende theorieën. Sommigen menen dat de IJslandse auteur Árni Þórarinsson achter het pseudoniem schuilgaat. Anderen beweren dan weer dat de vroegere IJslandse premier en societyfiguur Davíð Oddsson de onbekende auteur is. Waarom? Omdat Blómkvist gewoonweg zoveel over de politiek, de media en het gerecht in IJsland weet.

De onbekende schrijver heeft naar eigen zeggen geen nood aan de pracht en praal van de boekenindustrie. "Het leukste is om het boek samen te stellen en te schrijven", aldus Blómkvist. "Als dat gebeurd is, zit mijn taak erop en staan de boeken op zichzelf."

'Scandi noir' in een nieuw jasje?

Stella Blómkvist leunt aan bij de traditie van de 'Scandi noir', bekend gemaakt door reeksen zoals Wallander, The Killing en The Bridge. "De 'Scandi noir' is absoluut levensvatbaar en leuk. Ik kan ervan genieten", vertelt Jóhann Ævar Grímsson.

"Met deze serie wil ik iets nieuws proberen. Ik wil terug naar de oorsprong van wat 'noir' is. We putten inspiratie uit Chinatown, uit Raymond Chandler en al die kerels."

Een beeld uit de reeks

Tegelijkertijd wijkt deze reeks af van de traditionele 'Scandi noir'. De donkere, naturalistische, trage stijl van het genre maakt plaats voor neonkleuren, een snelle cameravoering en flitsende montage.

Bovendien wordt er ook gebruik gemaakt van flashbacks, versnelde én stilstaande beelden, speciale close-ups en voice-overcommentaar van het hoofdpersonage.

VRTNU VRTNU VRTNU