Spring naar inhoud
tot 31 maart op vrt nu

Shadow World

Bekijk Shadow World op

In Shadow World legt Johan Grimonprez de business van de wereldwijde wapenhandel bloot - de business die zijn winsten telt in miljoenen dollars en zijn verliezen in mensenlevens…

Voor deze documentaire baseerde Johan Grimonprez (Dial H-I-S-T-O-R-Y, Double Take) zich op het meer dan 600 pagina's tellende boek 'The Shadow World: Inside the Global Arms Trade' (2011) van Andrew Feinstein(Corruption Watch UK).

In de nasleep van iedere oorlog duiken er telkens weer geruchten op van omkoping, belangenvermenging en onethisch winstbejag. Een schimmige wereld van wapenhandelaars, van corruptie, hebzucht, smeergeld en achterkamers. Maar ook van politici, geheime diensten, militaire bevelhebbers en wereldleiders wiens morele kompas helemaal tilt is geslaan. Hun enige objectief lijkt de oorlog zo lang mogelijk te laten duren en geld te verdienen, ongeacht de menselijke en morele kost.

De dreigende muziek en uitgekookte montage doen je naar het puntje van je stoel schuiven.
BRUZZ

Filmmaker Johan Grimonprez weeft naadloos talking heads, archiefmateriaal en filosofische bedenkingen door elkaar in een krachtig betoog tegen deze wereld van duistere achterkamers en een pleidooi voor meer samenwerking, openheid en dialoog. Zoals historicus Howard Zinn ooit zei “Dat oorlog onze geschiedenis beheerste, wil nog niet zeggen dat ze deel moet zijn van de toekomst.

Dinsdagavond 28 februari ontving Johan Grimonprez in de Antwerpse Arenbergschouwburg de Ultima 2017 Film, uitgereikt door minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel, Sven Gatz.

Johan Grimonprez (1962, Roeselare) is kunstenaar, regisseur, curator en leraar. Zijn werk bevindt zich op de grenzen van praktijk en theorie, kunst en cinema, documentaire en fictie. Grimonprez’ projecten worden tentoongesteld in musea over de hele wereld. Zijn werk is te vinden in collecties van onder meer het Centre Pompidou en het Tate Modern.

Met zijn langspeelfilms dial H-I-S-T-O-R-Y (1997), Double Take (2009) en Shadow World (2016) won Grimonprez reeds verschillende internationale prijzen. Bovendien werden deze werken aangekocht door NBC Universal, ARTE en BBC/FILM 4.

Verder publiceerde Grimonprez boeken en gaf hij lezingen in onder meer de Universiteit van Saint-Denis, Tate Modern, het MoMA, Columbia University en Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Momenteel werkt Grimonprez samen met David Van Reybrouck en Josse De Pauw aan een nieuwe film.

VRTNU VRTNU VRTNU