Spring naar inhoud

dagboek 11: verrassend China

geschreven op 29 november 2015

China, frustrerend, choquerend, contrasterend, maar vooral adembenemend!

Frustrerend:

In China wordt geen letter Engels gesproken en heel veel plaatsnamen worden enkel met Chinese karakters aangeduid. Een dagelijks probleem, voor niet-Chinees sprekenden, zoals mijn vader en ik. Wanneer we op eigen houtje naar het station trekken om tickets te kopen, worden we overspoeld door de chaos van meterslange wachtrijen en duizenden mensen, zo lijkt het toch. Iedere keer opnieuw proberen we uit te vissen aan welk loket we onze tickets kunnen kopen en welke ingang van het station we daarvoor nodig hebben. We vragen het aan voorbijlopende jongeren in de hoop dat die onze vraag begrijpen. Soms hebben we geluk, veelal niet.

Vele stations hebben ticketautomaten. Die probeerden we ook uit, maar toen we onze paspoorten moesten inscannen, bleek de scangleuf afgeplakt te zijn. Weer geen optie dus. Na enkele frustrerende ervaringen leerden we onze trein- of bustickets via ons hostel te bestellen. De meerwaarde die we hiervoor moesten betalen woog niet op tegen de kostprijs en verloren tijd om zelf naar het station te tjoolen.

Chinezen zijn nochtans zeer hulpvaardig, soms zelfs een beetje té. Wanneer we onze kaart bovenhalen, worden we steevast aangesproken door locals, die ons dan de weg wijzen. Tot 4 of 5 keer toe trappen we in dezelfde val. Die mensen hebben geen flauw idee waar we naartoe willen en kunnen al helemaal geen Engelse kaarten lezen. Ze wijzen ons het liefst een richting aan, zodat we op pad kunnen, maar keer op keer komen we tot de vaststelling dat we helemaal niet uitkomen waar we willen zijn. Les geleerd: wanneer 3 of 4 mensen in dezelfde richting wijzen, dan pas gaan we die richting uit.

Hotels die we op Engelstalige websites vinden, beschikken niet vanzelfsprekend over Engelstalige staff of stadsplannen. Ook dit hebben we snel geleerd.

Choquerend:

Ik ben het voortdurende gerochel nooit gewoon geraakt, overal halen zowel mannen als vrouwen zeer luidruchtig hun neus op en ze spuwen overal. Met wat geluk doen ze dat in de dichtstbijzijnde vuilbak, maar meestal gewoon voor of naast zich op straat, zonder op te letten of er iemand aankomt.

Tijdens heel wat busritten voelde ik gehoest. Een hand voor de mond houden, doen ze hier niet. Luid boeren wordt in restaurants als blijk van appreciatie gezien. En ook op straat keek ik op den duur niet meer om als ik kleine kinderen met behulp van de ouders hun kleine of grote boodschap deden. De babybroekjes lijken wel precies hiervoor gemaakt te zijn, met een wijd open naad in het kruis. Pampers heb ik hier bijna nergens gezien.

Contrasterend:

Met hun duizenden jaren van oorlogen, invasies, godsdiensten en dynastieën, heeft China heel wat te bieden op vlak van cultuur. Overal in het immense land verspreid vind je tempels, schrijnen en gedenkstenen. Enkele tempelcomplexen zijn op spectaculaire locaties gebouwd en lieten steeds opnieuw een diepe indruk na. Onmiddellijk naast eeuwenoude sites rijzen moderne appartementsgebouwen die minstens 10 verdiepingen hoog zijn. Zelfs kleine dorpen langs rivierflanken hebben steeds huizen van minstens 3 verdiepingen hoog. Overal worden hoge wolkenkrabbers gebouwd of zijn ze nieuwe wegen en spoorwegen aan het leggen. Het land lijkt soms wel één grote bouwwerf. Twee verschillende mensen vertelden ons dat heel wat nieuwe gebouwen ook leeg blijven te staan. Geen idee wat de bedoeling van al dit bijbouwen dan is ...

De beruchte Chinese firewall hield mij alvast weg van facebook en ook op google kon ik niet meer rekenen. In heel wat hostels zagen we dan ook meerdere wifi lijnen, een normale, en eentje die de firewall ontweek. Deze laatste werkte niet altijd zoals gehoopt en werd in tijd gelimiteerd. We merken dat heel wat jongeren hun eigen vpn hebben en zo de firewall ontlopen.

Adembenemend:

Al mijn bovenstaand geschrijf mag dan eerder negatief overkomen, toch was mijn ervaring ongelooflijk positief! Alle frustraties, contrasten en vieze manieren vallen in het niets bij wat het land echt te bieden heeft. De natuur die wij mochten aanschouwen was boven machtig! De tegen alle verwachtingen in comfortabele treinritten gaven ons een zeer lokale ervaring. Ik heb hier enkele wauw-momenten gekend, bij het rondsjeezen met scooters langs prachtige meren, bij het beklimmen van eeuwenoude tempels en Boeddhabeelden en bij het aanschouwen van de indrukwekkende Chinese muur. En dan heb ik nog niets verteld over alle interessante en bewonderenswaardige mensen die we ontmoet hebben.

Kortom, China: een toppertje!

VRTNU VRTNU VRTNU