Spring naar inhoud
zondag 19 maart om 21u50 en online

Rien n'est pardonné

Bekijk Rien n'est pardonné op

In Rien n’est pardonné brengen de Vlaamse cineasten Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe het verhaal van de Frans-Marokkaanse activiste en journaliste Zineb El Rhazoui.

Zineb El Rhazoui ontvluchtte haar thuisland Marokko na de Arabische Lente. In Parijs startte ze een nieuw professioneel leven op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Tot de terreur genadeloos toesloeg. Zineb El Rhazoui was toen niet in Parijs, maar haar leven nam daarna een radicale wending. Van gecensureerde journaliste in Marokko werd ze de meest beschermde vrouw van Frankrijk.

Vandenberghe en Coen ontmoetten de jonge, geëngageerde vrouw voor het eerst in 2011. Zij volgden haar gedurende vijf jaar. Toen de Arabische lente veranderde in een islamistische herfst, verliet Zineb Marokko. Eind 2011 bevond ze zich in Ljublijana. Daarna trok ze naar Parijs, waar ze ook gestudeerd had. Ze had eerder al gepubliceerd in Charlie Hebdo – onder de naam Zineb - en vanaf 2013 vond ze bij de redactie van het blad een nieuwe thuis en een nieuwe familie. Voor de eerste keer in haar carrière kon ze werken zonder censuur.

Op 7 januari 2015 kwam er bruusk een einde aan haar professionele geluk, toen haar vrienden en collega’s bij Charlie Hebdo werden vermoord. Zelf ontsnapte ze aan de aanval omdat ze In het buitenland verbleef. Sinds die dag is ze de meest beveiligde vrouw van Frankrijk, en leeft ze met voortdurende politiebewaking. Toch besloot ze te blijven vechten tegen het terrorisme en zo werd ze een mediafiguur in de strijd tegen de radicale islam.

Met Rien n’est pardonné tonen Vandenberghe en Coen de vrouw achter het wereldnieuws. Het resultaat is een intiem portret van een vrouw die altijd is blijven vechten voor haar idealen en daarvoor een hoge prijs heeft moeten betalen. Een vrouw die slagen incasseert, maar die zich niet laat tegenhouden in haar poging haar eigen leven in handen te nemen.

VRTNU VRTNU VRTNU