Spring naar inhoud
Het vrt-gebouw op de Reyerssite

Reyers 2020

herbekijk online
Tegen 2020 moet er aan de Reyerslaan een nieuw gebouw voor de VRT staan. Maar hoe begin je aan zo een gigantisch project? Deze vijfdelige reeks zoekt het uit.

Robbrecht & Daem - Dierendonckblancke Architecten

Gentenaars gaan voor Brussels project

Eén van de kandidaat-ontwerpers op de shortlist voor het VRT-omroepgebouw was het architectenbureau Robbrecht en Daem dat samen met Dierendonckblancke architects een voorstel indiende. Beide bureaus zijn gevestigd in Gent. Zij leverden uiteindelijk het winnende ontwerp.

Het ontwerpteam

Kunst en architectuur

Het architectenbureau Robbrecht & Daem werd midden jaren zeventig opgericht door Gentse architectenduo Hilde Daem en Paul Robbrecht. Het bureau verwierf internationale faam met bouwwerken als het Boijmans-Van Beuningen Museum in Rotterdam, Whitechapel Gallery in Londen en het Concertgebouw in Brugge. Robbrecht & Daem vraagt vaak aan kunstenaars om bij te dragen aan hun architectuur. Luc Tuymans bracht een muurschildering aan in het Concertgebouw, Franz West liet twee watergeesten verrijzen op het Rubensplein in Knokke, Michaël Borremans schilderde 'De Maagd van Gent' op de Stadshal. "Want kunst kan iets uitdrukken, wat met architectuur onzegbaar is," aldus Paul Robbrecht.

Luc Tuymans, schildering in Concertgebouw, Brugge

Voor het nieuwe omroepgebouw van de VRT vroegen Robbrecht & Daem aan het jonge architectenbureau DIERENDONCKBLANCKE architects om mee aan de tekentafel te zitten. Opgericht in 2009 door Alexander Dierendonck en Isabelle Blancke, twee afgestudeerden van het Gentse Sint-Lucas Instituut, heeft DIERENDONCKBLANCKE een heel andere insteek in architectuur. Het zijn hyper-rationele architecten die gebouwen ontwerpen als perfect functionerende machines.

Maquette VRT-gebouw
Maquette VRT-gebouw
Maquette VRT-gebouw

5 beelden, 5 woorden

Het team van Robbrecht en Daem / Dierendonckblancke en hun winnende ontwerp ontdek je in de Reyers 2020 aflevering over hen. Uitspraken van de architecten en enkele van hun representatieve realisaties kan je alvast hier bekijken.

Zo'n radio- en televisiegebouw, ik vind dat een cultuurpool: de dingen die daar doorheen gaan, via de ether opgenomen en verspreid worden, dat spreekt me heel erg aan.

Paul Robbrecht
Stadshal, Gent. 2010-2012.

Wat we eigenlijk proberen te doen is basismaterialen, basisdetails zodanig verzorgen dat ze een bijzonder karakter krijgen.

Alexander Dierendonck
Spikkerelle Gemeenschapscentrum, Avelgem. 2004-2007.

Wij willen niet speciaal zijn. Degenen die van ons een gebouw verwachten als een schelp, als een mossel of als een wervelwind... tja, wij leveren dat soort werk niet.

Paul Robbrecht
Concertgebouw, Brugge. 1999-2002.

Het is een proces van vier maanden waarin we stevige discussies hebben gevoerd om dan uiteindelijk tot een project te komen dat, hoop ik, meer is dan één plus één is twee.

Alexander Dierendonck
Residentie De Boei, Middelkerke. 2003-2005.

De binnentuin van ons bureau is een plek waar je je geest kan laten verdwalen. Ik denk dat er op de VRT ook zo'n plekken moeten zijn.

Johannes Robbrecht
Architectenbureau Robbrecht en Daem, Gent. 2005-2007.
VRTNU VRTNU VRTNU