Spring naar inhoud
Het vrt-gebouw op de Reyerssite

Reyers 2020

herbekijk online
Tegen 2020 moet er aan de Reyerslaan een nieuw gebouw voor de VRT staan. Maar hoe begin je aan zo een gigantisch project? Deze vijfdelige reeks zoekt het uit.

Rem Koolhaas en OMA

Internationale ontwerper

Als er in de lijst van de kandidaat-ontwerpers voor het nieuwe VRT-gebouw één internationale naam uitspringt, is het wel die van Rem Koolhaas en zijn bureau Office for Metropolitan Architecture, kortweg OMA. Koolhaas en zijn OMA-partner Chris van Duijn tekenden een ontwerp uit voor de 21ste eeuw.

Chris van Duijn en Rem Koolhaas (OMA)

Iconische architectuur

Office for Metropolitan Architecture, kortweg OMA, is ontegensprekelijk een van de meest invloedrijke architectenbureaus ter wereld. Het bureau wordt geleid door tien partners, en heeft kantoren in Rotterdam, New York, Beijing, Hong Kong en Dubai. Oprichter Rem Koolhaas won in 2010 de Pritzker Prize, zowat de Nobelprijs voor Architectuur, en was vorig jaar curator van de Architectuurbiënnale in Venetië.

Maquette VRT-gebouw

OMA heeft op verschillende continenten iconische gebouwen neergezet, zoals de CCTV-toren in Beijing, de Central Library van Seattle en de Nederlandse Ambassade in Berlijn. Hun ontwerp voor het nieuwe VRT-gebouw is gebaseerd op 'het nieuwe werken' (zie ook hun ontwerp voor de nieuwe campus van de Duitse mediagroep Axel Springer in Berlijn) en katapulteert de openbare omroep naar de 21ste eeuw.

Maquette VRT-gebouw
Maquette VRT-gebouw

5 beelden, 5 woorden

Rem Koolhaas zit nooit om straffe uitspraken verlegen. Idem dito voor zijn medewerker Chris van Duijn, partner bij OMA. Wij serveren je alvast enkele van hun quotes en tonen je beelden van de meest opmerkelijke OMA-realisaties.

Meer kom je te weten in de Reyers 2020 aflevering over OMA.

'Ceci n’est pas une pipe' is het tegendeel van Nederlandsheid. Nederland is: 'Ceci est une pipe'.

Rem Koolhaas (OMA)
De Rotterdam, Rotterdam. 1997-2013.

Het werken in aparte kamertjes is niet meer populair. We hebben nu de middelen om op iedere plek verbonden en connected te zijn.

Rem Koolhaas (OMA)
China Central Television CCTV, Peking. 2004-2012.

Eén van de eigenschappen van OMA is dat het niet echt te vatten is in één stijl. De grootste overeenkomst tussen onze projecten is dat ze niet op elkaar lijken.

Chris van Duijn (OMA)
Central Library, Seattle. 1999-2004.

Juist die dubbelheid: én hoofdstad van een klein land maar ook van een groot continent. Dat is een soort fascinerende en bijna surrealistische rijkdom van Brussel.

Rem Koolhaas (OMA)
Prada Store, Los Angeles. 2002-2004.

We proberen altijd een soort van naïviteit in de ontwerpen te houden. Het kan zijn dat bij een prijsvraag de stagiair het beste idee heeft.

Chris van Duijn (OMA)
Casa da Musica, Porto. 1999-2005.
VRTNU VRTNU VRTNU