Spring naar inhoud
Het vrt-gebouw op de Reyerssite

Reyers 2020

herbekijk online
Tegen 2020 moet er aan de Reyerslaan een nieuw gebouw voor de VRT staan. Maar hoe begin je aan zo een gigantisch project? Deze vijfdelige reeks zoekt het uit.

OFFICE Kersten Geers David Van Severen / KCAP

Collectieve opdracht

Een nieuw duurzaam gebouw ontwerpen voor een openbare omroep in een stedelijke omgeving is een complexe opdracht. De architectenbureau's OFFICE Kersten Geers David Van Severen en KCAP Architects & Planners gingen een samenwerkingsverband aan en tekenden een collectief voorstel uit.

Kersten Geers (OFFICE KGDVS)

Veelbelovend talent én ervaring

OFFICE Kersten Geers David Van Severen werd in 2002 opgericht. Naast nieuwbouw zoals diverse villa’s en kantoorgebouwen kan u hen ook kennen van infrastructuurprojecten zoals de brug aan de Gentse Handelsbeurs. In 2008 mochten ze op de Internationale Architectuurbiënnale van Venetië het Belgisch paviljoen ontwerpen. Met hun 'Garden Pavilion'-project wonnen ze in 2010 op diezelfde Biënnale de Zilveren Leeuw voor meest veelbelovende jonge architecten.

Maquette VRT-gebouw

Hun ontwerp voor het nieuwe VRT-gebouw maakte OFFICE in nauwe samenwerking met het Nederlandse KCAP, een ervaren bureau dat wereldwijd al verschillende grote gebouwen realiseerde. Het toeval wil dat OFFICE vorig jaar deelnam aan een gelijkaardige wedstrijd. Hun ontwerp voor het nieuwe gebouw van RTS, de Zwitsere radio- en televisieomroep, haalde het toen van internationaal gevestigde waarden zoals Bernard Tschumi en het Franse architectenbureau Lacaton & Vassal.

Maquette VRT-gebouw
Maquette VRT-gebouw

5 beelden, 5 woorden

In de Reyers 2020 aflevering zie je uiteraard je meer over de architecten van OFFICE Kersten Geers David Van Severen / KCAP en hun ontwerp. Hier krijg je alvast beelden van enkele opvallende realisaties en lees je een paar typerende uitspraken.

Het mooie aan ons beroep is dat je je het eigenlijk niet kan voorstellen.
Kersten Geers (OFFICE KGDVS)
David Van Seeveren (OFFICE KGDVS)
Een cirkel met een vierkant en een toren. Die drie op elkaar vormen de wereld die de VRT zou kunnen zijn.
David Van Seeveren (OFFICE KGDVS)
RTS-omroepgebouw, Lausanne. 2014.
Als je net bijna een jaar hebt gewerkt aan een radio- en televisiegebouw, dan kijk je met andere ogen naar het nieuwe mogelijke gebouw van de VRT.
Kersten Geers (OFFICE KGDVS)
The Red Apple, Rotterdam. 2005-2009.
We hebben wel veel vormen onderzocht, maar uiteindelijk vonden we dit het beste werken. In feite maken we een gebouw dat geen achterkant heeft.
Han van den Borne (KCAP)
Han van den Born (KCAP)
Natuurlijk ontwikkelen we ons, maar de eenvoud van een aantal dingen blijft een constante in het bureau.
David Van Seeveren (OFFICE KGDVS)
Notariaat, Antwerpen. 2002-2003.
VRTNU VRTNU VRTNU