Spring naar inhoud
herbekijk online

Reyers 2020

Wie ooit al een huis bouwde, weet wat daar allemaal bij komt kijken. Maar hoe begin je aan een gigantisch project als een nieuw omroepgebouw voor de VRT en dus voor alle Vlamingen? Reyers 2020 is een vijfdelige programmareeks over het vernieuwingstraject voor het VRT-gebouw aan de Reyerslaan en over de manier waarop dat nieuwe VRT-huis zal worden ingeplant in een veel ruimer stadsvernieuwingsproject rond de Reyerssite. Vijf architectenteams werden geselecteerd om een ontwerp in te dienen. Canvas zocht hen op in volle voorbereiding van hun ontwerp.

Een nieuw omroepgebouw

De VRT gaat een nieuw huis bouwen. Dat is nodig, want het huidige omroepgebouw uit de jaren ‘60, dat de VRT deelt met de RTBF, voldoet niet meer aan de hedendaagse normen voor energieprestaties en de noden van een modern mediabedrijf. Dat nieuwe huis moet compacter, gezonder en efficiënter worden. Het zal verrijzen op quasi dezelfde plek: achter de huidige gebouwen, die na de verhuizing zullen worden afgebroken, met uitzondering van de iconische toren.

De Reyerssite

De omliggende gronden - vandaag een gesloten eiland in een weinig bruisende buurt - moeten een levendige stadswijk worden, waar behalve een nieuwe, open campus voor VRT en RTBF, ook plaats is om te wonen, werken en winkelen. Als eerste stuk op dit nieuwe stedelijk 'schaakbord', zal het nieuwe gebouw van de VRT dus ook de katalysator zijn van een uniek stadsvernieuwingsproject in het hart van Europa.

Op termijn zal Reyers uitgroeien tot een dense en bruisende stadswijk. Met het nieuwe VRT-gebouw plaatsen we een eerste, belangrijke pion.

Stefan Devoldere, wnd. Vlaams Bouwmeester

De ontwerpers

Toen het Team Vlaams Bouwmeester in 2014 een Open Oproep lanceerde voor het nieuwe omroepgebouw, dienden 64 architectenteams een dossier in. Het niveau van de kandidaten was uitzonderlijk. Naast de fine fleur van de Belgische ontwerpers en een paar veelbelovende jonge bureaus, kandideerden ook internationale zwaargewichten, zoals Zaha Hadid, Rem Koolhaas, MVRDV, UN Studio en Dominique Perrault. Half oktober 2014 herleidde een jury het aantal kandidaten tot vijf:

  • Office Kersten Geers David Van Severen + KCAP (tijdelijke vereniging)
  • Office for Metropolitan Architecture (OMA)
  • Christian Kerez
  • Architecten devylder-vinck-tailleu + evr-Architecten (tijdelijke vereniging)
  • Robbrecht & Daem + DIERENDONCKBLANCKE architects (tijdelijke vereniging)

De start van de werken is voorzien voor midden 2017 en in 2020-2021 zou het nieuwe omroepgebouw klaar moeten zijn. Maar dit voorjaar kunnen we in Reyers 2020 alvast kennismaken met de plannen voor het nieuwe huis van de VRT.

Hoe gaan de geselecteerde architectenteams te werk? Wat maakt hun aanpak bijzonder? Waaruit putten ze inspiratie, zowel binnen als buiten de architectuur? En hoe verhouden vroegere, al dan niet gerealiseerde projecten zich tot hun voorstel voor het nieuwe gebouw van de VRT?

Bertrand Lafontaine, eindredacteur Reyers 2020

Reyers 2020 is een productie van Canvas en wordt gemaakt door o.a. Kevin De Belder, Sébastien Driessens, Anne-Marie Fobelet, Bertrand Lafontaine, Aïda Lotfi, Ilse Maesen, Inge Michiels, Katherine Schmelzer, Tom Van Cleynenbreugel, Karel Vangrimde, Pieter Verbiest, Steffen Verpoorten Myriam Verschaeren en Bart Zwysen.

VRTNU VRTNU VRTNU