Spring naar inhoud

Reeks ‘de 5’: Grenzen

geschreven op 13 mei 2019

1: Sarajevo: de grens tussen leven en dood

Sarajevo, maart 2019. Zou deze plek meer kogelgaten en grafstenen tellen dan inwoners? Confronterende lessen uit een recent verleden.

2: Grenzen van fatsoen?

Deze affiche prijkt op de muur van een douanepost aan de Hongaarse grens. Voor de goede verstaander? #cynisme Een bushokje in Budapest. Deze poster insinueert dat Europa het ‘vrije land’ Hongarije de wil op legt. Helsinki Committee vertelde ons net over het pijnlijke Hongaarse asielbeleid. Je hebt ongeveer 0% kans op asiel en tijdens de procedure kun er je in een opluchtgevangenis verblijven. Ook het strafrecht is er opmerkelijk: dakloos zijn is een misdrijf. Hoe vrij is Hongarije?

3: De grens tussen Servië-Hongarije

Niemandsland met eindeloze vergezichten. Vandales omschrijving van ‘grens’ correspondeert niet met deze plek.

4: Rezwan, de grenzeloze man

Rezwan vlucht op zijn veertiende alleen van Afghanistan naar België. De Taliban verdrijft hem uit een warm familienest. Op de tocht naar Europa kijkt Rezwan de honger- en de verdrinkingsdood in de ogen. Vandaag, 4 jaar later, woont de loodgieter in opleiding bij een pleeggezin in Vrasene en herbeleeft hij zijn vluchtroute met ‘Road of Change’. Deze bijzondere jongeman overschreed verdomd veel grenzen, maar zijn persoonlijkheid is verbluffend grenzeloos.

5: Begrensde jongeren

Onze Vlaamse leerlingen ontmoeten Bosnische jongeren in een kroeg in Velika Kladusa. De lokale jeugd is danig gefrustreerd over haar beleidsmakers. “Wij hebben zoveel problemen dat we die van de vluchtelingen er amper kunnen bijnemen”, vertelt jonge student Emil.

“Bosnië is een economisch fiasco, de verschillende regeringen steken voortdurend stokken in elkaars wielen. Je kunt ook spreken van en ‘brain drain’, want jonge mensen willen in Zagreb of in een andere buitenlandse stad gaan studeren. Onze hoofdstud Sarajevo is op 8 rijden met de bus, alleen omdat de leiders geen consensus vinden over een snelweg.”

VRTNU VRTNU VRTNU