Spring naar inhoud
dinsdag om 12u00 online & om 21u10 op Canvas

Radio Gaga

Mensen verdienen een tweede, derde en vierde kans … Ook gij hé Dominique.
Joris Hessels, in de gevangenis van Ruiselede
Ik heb het gevoel dat sommige mensen hier proberen gelukkig te ‘spelen’. Ik denk dat het meer regent in sommige harten dan dat men toegeeft...
Dominique Van Malder, in Benidorm

Joris Hessels en Dominique Van Malder gaan dit najaar opnieuw op pad met hun zelfgebouwde mobiele radiostudio. Ze strijken neer op acht bijzondere locaties, maken er hyperlokale radio en luisteren naar diepmenselijke verhalen die balanceren tussen vreugde en verdriet, humor en ontroering.

Samen met bewoners en passanten maken Joris en Dominique opnieuw prettig gestoorde radio op tv, en gaan ze op zoek naar de ziel en de soundtrack van die bepaalde plek. Wat is zo uniek aan die biotoop en wat verbindt de mensen die er leven? Het resultaat is een poëtische, muzikale human interest-reeks.

Benidorm

De ploeg van Radio Gaga trekt deze keer onder meer naar Benidorm. Het is de favoriete Spaanse vakantiebestemming van veel Vlamingen, vooral ouderen hopen er op een zonnige oude dag. Helaas is het leven er niet altijd rozengeur en maneschijn….

Dat zou nog goed zijn, ons eerst zat drinken en dan euthanasie. En van niets meer weten.
Jeanneke, 78 jaar
Radio Gaga in Benidorm

Meulenberg

Radio Gaga zendt ook uit in de wijk Meulenberg, een voormalige mijncité in de provincie Limburg. Tegenwoordig wonen er ongeveer 3.000 mensen van vooral Turkse, Marokkaanse, Griekse of Italiaanse afkomst. De multiculturele wijk kampt met achterstelling en uitsluiting, en kwam in het verleden vaak in het nieuws met berichten over drugstrafiek en criminaliteit. Maar het afgelopen jaar bleef het erg rustig…

Beste werkgever, ge moet nooit op een naam afgaan want er zijn er misschien die het werk beter doen dan Jan of Piet. Dat weet ge niet.
Aziz, 29 jaar

Zeepreventorium

Joris en Dominique stellen hun radiofonische caravan ook op in het Zeepreventorium in De Haan. Honderden kinderen en jongeren krijgen hier medische verzorging, lopen er school, en revalideren er van chronische aandoeningen zoals astma, obesitas, diabetes, CVS, en mucoviscidose.

Wat is het leven waard als je niet blij kan zijn?
Simon, 17 jaar
Radio Gaga in het Zeepreventorium

De gevangenis van Ruiselede

Radio Gaga sluit zich op in de gevangenis van Ruiselede; 60 gedetineerden zetten er hun radio op de Gaga-frequentie. Wie hier verblijft, mag niet vluchtgevaarlijk zijn, moet in groepsverband kunnen leven en willen werken in het landbouwcentrum. Via het open regime bereiden ze zich voor op een terugkeer in de maatschappij.

In deze gevangenis ontnuchter je. Je begint weer van dingen te houden, je krijgt gezonde verslavingen in de plaats. Daarom was het nodig dat ik die pandoering van de staat kreeg.
Rudy, 34 jaar
Radio Gaga in de gevangenis

De acht locaties:

  • Benidorm
  • Zeepreventorium, het medisch pediatrisch revalidatiecentrum in De Haan
  • Abdij van Averbode (Orde der Norbertijnen)
  • Meulenberg, multiculturele wijk in de gemeente Houthalen-Helchteren
  • Palliatieve Zorg Coda, in Wuustwezel
  • Penitentiair Landbouwcentrum (gevangenis) in Ruiselede
  • De Markgrave vzw, samenwerkende voorzieningen voor blinden en slechtzienden
  • Linkeroever, Antwerpen

Radio Gaga op Radio 2

Joris en Dominique maken dit najaar niet alleen lokale, maar ook nationale radio, meer bepaald op Radio 2. Elke dinsdag vanaf 4 oktober, telkens op de dag van de televisie-uitzending op Canvas, maakt Plaat Préféré van Benjamien Schollaert tussen 9 en 10 u. plaats voor Radio Gaga met Joris en Dominique. Zij vertellen over hun ervaringen op de locatie en laten de luisteraars kennismaken met de mensen die er wonen, verblijven of werken. Intense verhalen en mooie muziek, zoals we dat van Radio Gaga gewend zijn.

Radio Gaga – Het boek

Dit najaar verschijnt ook het Radio Gaga-boek. Daarin schrijven Joris en Dominique hun herinneringen neer aan de bijzondere mensen die ze op de diverse locaties hebben ontmoet. Hun doorleefde verhalen worden aangevuld met sprekende beelden van de talentvolle jonge fotograaf Titus Simoens. Uitgegeven door Manteau in samenwerking met De chinezen en Canvas.

Radio Gaga is een programma van De chinezen voor Canvas.

#radiogaga