Spring naar inhoud
tot 30 augustus op vrt nu

Publiek Geheim

Bekijk Publiek Geheim op

Sven Speybrouck gaat in Publiek Geheim op zoek naar spectaculaire verhalen uit niet eens zo ver vervlogen tijden. Hij bezoekt plekken in België en elders die een publiek geheim herbergen. Plekken waar geen mens het bestaan van afweet. Plekken die het toneel zijn geweest van markante gebeurtenissen. Plekken waar geschiedenis is geschreven.

Canvas herhaalt deze zomer zeven afleveringen uit de voorbije vier seizoenen. In elke aflevering staat één locatie centraal. Zeven weken lang laat Sven zich door experts en getuigen leiden in zijn zoektocht naar een specifiek verhaal. Een zoektocht die het verleden vaak terug tot leven wekt.

Op de kade van de Red Star Line in Antwerpen
Dinsdag 19 juni: Red Star Line

Op de Rijnkaai in Antwerpen staat een meerpaal met een bijzondere geschiedenis. Hier vertrokken tussen 1873 en 1935 duizenden Belgen met schepen van de rederij Red Star Line om hun geluk te gaan zoeken in het Beloofde Land, Amerika. De meerpaal is een vertrekpunt die ons leidt van Antwerpen naar Ellis Island, New York, tot in de Midwest. (p.s. Het Red Star Line Museum in Antwerpen is tijdelijk gesloten.)

In de Commandobunker onder de Kemmelberg
Dinsdag 26 juni: Commandobunker Kemmelberg

De Kemmelberg, bekend bij koersfanaten. Maar slechts weinigen weten dat er zich hier ook een hele ondergrondse wereld bevindt. Sven ontdekt achter een aantal geheimzinnige deuren een compleet en nog altijd intact commandocentrum uit de tijd van de Koude Oorlog (1950-1989). Met de hulp van experten en legerofficieren legt hij de puzzelstukjes bij elkaar.

De Imperiafabriek in Nessonvaux
Dinsdag 3 juli: de autofabriek van Imperia

Je hoeft niet de grootste autoliefhebber te zijn om al eens van het merk Minerva gehoord te hebben. Maar wat zegt de naam Imperia ons nog? Nochtans gingen tussen 1906 en 1958 uit de fabriek in Nessonvaux bij Luik, twintigduizenden Imperia’s de deur uit. Imperia had zelfs een testbaan op het dak van de fabriek!

Mariagaard in Kwatrecht
Dinsdag 10 juli: de SS-school Mariagaard in Kwatrecht

Mariagaard: een grote school met rare bulten in de voortuin. Er blijkt een straf publiek geheim achter deze bultjes te schuilen. Hier, in Kwatrecht bij Wetteren, ontstond immers tijdens de Tweede Wereldoorlog de enige Nazi-school in België. Een school waar kinderen van Duitsgezinde Vlamingen onderwijs kregen, samen met Duitse Hitlerjugend-jongeren.

Klaar voor vertrek van de Wagons-Lits
Dinsdag 17 juli: de Wagons-Lits van Oostende

Het oog van Sven valt op de verlaten werkplaats van Wagons-Lits in Oostende. Achter dit leegstaande pand in onze Koningin der badsteden schuilt een magistraal verhaal dat onze landsgrenzen overschrijdt. Sven kruipt in de huid van Hercule Poirot en neemt de kijker mee in een romantisch epos over de eerste internationale treinreizen in en buiten Europa.

Heliopolis in Caïro, Egypte
Dinsdag 24 juli: de wijk Heliopolis in Caïro

Sven gaat op zoek naar wat is overgebleven van de industriële droom van de Belg, Baron Edouard Empain. Zijn zoektocht brengt hem tot Egypte. Daar ontdekt hij de magische Stad van de Zon, beter gekend als Heliopolis.

Het krankzinningenkerkhof van Rekem
Dinsdag 31 juli: het krankzinnigenkerkhof van Rekem

In het Nationale Park van de Hoge Kempen overwoekerd door prachtige paarse heide ligt een desolaat kerkhof. Wie ligt hier begraven? Het is het begin van een beklijvend verhaal over mensen aan de rand van onze maatschappij. Het krankzinnigenkerkhof van Rekem vertelt iets over de geschiedenis van de psychiatrie in ons land

VRTNU VRTNU VRTNU