Spring naar inhoud
woensdag 21 augustus op canvas en vrt nu

Promises and lies: the story of UB40

Bekijk Promises and lies: the story of UB40 op

Muziekdocumentaire van Roger Penny en Charlie Thomas over de Britse reggae- en popgroep UB40.

Birmingham, 1978. In de voetsporen van de punk en reggae beslissen een aantal jonge Britse werklozen een groep te beginnen. Ze noemen zichzelf UB40, naar de Unemployment Benefit, Form 40, het formulier waarmee ze zich moeten aanmelden om een uitkering te krijgen. Twee jaar later verschijnt hun eerste single King / Food for thought, gevolgd door hun mooie debuutlp Signing Off, waarop nummers over racisme en werkloosheid, maar ook instrumentals en zelfs een cover van Randy Newman. Gratis bijgesloten een 12 inch, met daarop de anti-Thatchersong Madame Medusa, en de nummers Strange Fruit en Reefer Madness.

UB40 wordt groot. Heel groot. Ze verkopen meer dan 70 miljoen platen, waaronder de wereldhits Red red wine, Can't help falling in love en I got you babe. Maar de groep wordt het slachtoffer van haar eigen succes en de bandleden worstelen met een nakend bankroet.

Vandaag touren er twee UB40's de wereld rond. Zakelijke beslissingen en onoverkomelijke ruzie zijn daarvoor de reden.

In deze documentaire vertellen Ali en Robin Campbell, Astro, Brian Travers, Mickey Virtue en Jimmy Brown het verhaal van hun steile opgang en hun pijnlijke split.

VRTNU VRTNU VRTNU