Spring naar inhoud

6. De ergste regeringscrisis ooit

dinsdag 12 juni 2018

geschreven op 17 januari 2017
Regering Di Rupo

Deze laatste aflevering reconstrueert de 541 dagen durende, slopende regerings-onderhandelingen na de val van Leterme II in april 2010: een bedenkelijk wereldrecord. Pas begin december 2011 wordt PS-voorzitter Di Rupo eindelijk premier. N-VA heeft dan allang afgehaakt en de regering Di Rupo presenteert een zesde staatshervorming, mét de splitsing van BHV.

Met getuigenissen van Yves Leterme, Bart De Wever, Elio Di Rupo, Didier Reynders, Wouter Beke, Alexander De Croo en Caroline Gennez.

De crisis wordt uitgelokt door de nieuwe Open VLD voorzitter Alexander De Croo die in april 2010 de stekker uit de regering Leterme II trekt omdat de onderhandelingen over de splitsing van BHV helemaal niet opschieten. Yves Leterme haakt af als boegbeeld voor CD&V en de verkiezingen leveren twee grote winnaars op: aan Vlaamse kant wordt N-VA de grootste partij, aan Franstalige kant blijft dat de PS.

Alexander De Croo trekt stekker uit Leterme II

De winnaars zijn gedoemd om samen een federale regering te vormen. Een eerste verkennende ronde achter de schermen tussen de twee partijen in Vollezele loopt faliekant af. Daar beseft Bart De Wever al dat een akkoord met de PS zo goed als onmogelijk is. Hij zoekt ook contact met de Franstalige liberalen tijdens een geheime ontmoeting in restaurant Bruneau.

De pogingen van Elio Di Rupo leiden tot niets. Als De Wever een nota schrijft, wordt die door de PS met de grond gelijk gemaakt. Ook Johan Vande Lanotte kan begin 2011 de partijen niet verzoenen. Dan komen de liberalen aan boord en krijgt Wouter Beke de opdracht om een uitweg te zoeken. Op basis van zijn omstandige nota begint Di Rupo aan de vorming van een regering.

Koning Albert

Begin juli 2011 brandt N-VA de voorstellen van Di Rupo volledig af en zet zichzelf daarmee buitenspel. De CD&V heeft nog een aantal fundamentele bezwaren, Koning Albert spreekt forse taal op 21 juli en die nacht beslissen christendemocraten, liberalen, socialisten en groenen om voort te werken aan een grote staatshervorming én aan een regering.

Zesde staatshervorming met Di Rupo en Beke

Na nog heel wat strubbelingen presenteert Di Rupo op 11 oktober met veel trompetgeschal de zesde staatshervorming. De groenen verlaten de onderhandelingstafel en de drie grote politieke families werken alleen door aan het sociaaleconomische luik. Als dat eindelijk rond is kan Di Rupo op 6 december de eed afleggen, bijna 20 maanden na de val van de regering Leterme II.

VRTNU VRTNU VRTNU