Spring naar inhoud
tot 30 januari op vrt nu

Perpetual Grace Ltd

Bekijk Perpetual Grace Ltd op

Perpetual Grace Ltd is een eigenzinnige Amerikaanse 'neo-noir' misdaadreeks over een jonge oplichter die het gemunt heeft op het fortuin van het predikantenkoppel Byron en Lillian Brown. Maar dat loopt niet helemaal zoals voorzien...

This is fantastic television, reminiscent of classic noirs and the way the Coen brothers played with the genre in works like Blood simple and Fargo.

Roger Ebert

Perpetual Grace Ltd is een intrigerende misdaadreeks over een man die op een criminele manier het fortuin wil inpikken dat zijn ouders hebben vergaard met hun niet zo koosjere kerkgemeenschap in New Mexico. Maar zijn ‘perfecte plan’ loopt niet helemaal zoals voorzien, vooral omdat hij de donkere kracht van zijn vader heeft onderschat.

De serie doet denken aan de cinéma noir, Breaking Bad en het werk van de gebroeders Coen, met indrukwekkende landschappen, een sfeervolle fotografie, scherpe dialogen en larger than life personages, op de eerste plaats de imposante ‘Pa Brown’ (Oscar-winnaar Ben Kingsley).

A cunning Plan

De uitgebluste brandweerman James Schaeler (Jimmi Simpson, House of Cards, Westworld) ontmoet in een bar in New Mexico Paul Brown (Damon Herriman, Mindhunter, Once upon a Time in Hollywood), de zoon van het predikantenkoppel Byron (Ben Kingsley, Gandhi, Sexy Beast, Schindler’s List) en Lillian Brown (Jackie Weaver, genomineerd voor een Oscar voor haar rollen in Animal Kindom en Silver Linings Playbook).

Jimmi Simpson als James Schaeler

Paul vertelt James dat zijn ouders vanuit hun ranch Half Acre hun eigen kerkgemeenschap leiden: Our Lady of Perpetual Grace. Die helpt drugsverslaafden, verdwaalde zielen en andere ongelukkige ‘kinderen van God’ weer op het juiste pad, maar plundert tegelijk ook hun bankrekening, ‘voor het goede doel’. Zo zijn de predikanten heel welstellend geworden.

Damon Herriman als Paul Allen Brown

Paul beraamt samen met James een plan om hun fortuin in te pikken. James moet zich voordoen als drugsverslaafde en het vertrouwen winnen van het predikantenkoppel. Wanneer die ‘ontvoerd en vermoord’ worden door een ‘Mexicaanse bende’ onder leiding van Hector Contreras (Luis Guzman), moet James de identiteit van hun zoon aannemen en de verzekeringspremie binnenrijven. Die buit zullen ze dan verdelen. Ondertussen blijft Paul netjes onder de radar. A cunning plan, simpel, maar geniaal. De oude dominee en zijn vrouw zijn makkelijke doelwitten. Piece of cake toch?

Jacki Weaver en Ben Kingsley

Schijn bedriegt

Niet dus. Want zoals het goede ‘noir’ betaamt, drijft Perpetual Grace op foute verwachtingen en verkeerde inschattingen. En dan vooral over de hulpeloosheid van Byron ‘Pa’ Brown. Ben Kingsley legt in zijn briljante vertolking van Byron al van in het begin een soort onderhuidse dreiging, die ontzagwekkende dimensies aanneemt wanneer zijn personage in het nauw wordt gedreven.

Ook zijn zoon Paul heeft blijkbaar een en ander te verbergen en dat brengt hem in het vizier van Texas Ranger Tom Walker (Terry O´Quinn, Lost). En James is dat typische noir-personage dat met zichzelf in de knoop ligt en in zijn wanhopige pogingen om daaruit te geraken steeds dieper wegzakt in het moeras van zijn leven.

Ben Kingsley als pastor Byron 'Pa' Brown

New Mexico in sepia

Perpetual Grace werd geschreven en geregisseerd door Bruce Terris en Steven Conrad. Die laatste verdiende zijn sporen met films als The Pursuit of Happiness en The Secret Life of Walter Mitty, en de Amazon-reeks The Patriot, over een geheimagent die het Iraanse nucleaire programma onderzoekt. Zijn scenario geeft de serie vaart, met schijnbaar simpele, maar vlijmscherpe dialogen die plots een filosofische of hilarische bocht kunnen nemen. Vooral Kingsley kan zich daar volop in uitleven.

Als regisseur maakt Conrad dankbaar gebruik van de eindeloze landschappen van New Mexico, die hij met een speciale filter een sepia-kleurige tonaliteit geeft. Hij experimenteert ook met allerlei andere regie-technieken die de desolaatheid van de streek en de troosteloosheid van het leven van de personages accentueren.

VRTNU VRTNU VRTNU