Spring naar inhoud

Verken Kenia nu met Google Streetview

geschreven op 23 september 2015

Olifanten, neushoorns, leeuwen... je moest erbij geweest zijn, bij onze reis door Kenia voor Kleine helden. En weet je wat? Dat kan nu ook, vanuit je luie zetel. Google Streetview heeft het land in kaart gebracht, mét zijn uitgestrekte natuurparken.

Van de Vranckx-redactie

"Ze hebben me 's ochtends vroeg uit mijn bed gehaald. Ze hadden cheetahs zien lopen in de buurt die ik kon gaan filmen", herinnert regisseur Joris Vermost zich, die meereisde naar Kenia. Had Google toen al het Samburu National Reserve in kaart gebracht, Joris had in z'n bed kunnen blijven liggen.

Cheetahs in Samburu National Park, door de lens van onze regisseur...

Nu kan je dus een digitale wandeling maken door Samburu, de brede regio waar onze kleine held Josphine Ekiru de uit de hand gelopen stammentwisten tussen de Turkana en de Borama probeert te bedaren. "Ook de wilde dieren lijden onder die stammentwisten", vertelt Joris. "Als je door de uitgestrekte, stoffige vlakten van Samburu rijdt, zie je nu eens een paar mensen opduiken, en dan weer een olifant. Mens en dier leven er gewoon door elkaar."

"Je moet de streek leren lezen. We begrepen echt niet hoe je daar je weg kan vinden, maar Josphine kon dat wel. 'Nu naar rechts', zei ze dan plots na een kwartier. Of 'na deze bomen naar links'. Wij hebben de ogen van de lokale inwoners niet voor de planten waarop ze zich oriënteren, en de dieren." Gelukkig kan je achter je computer niet verloren lopen.

Iets zuidelijker van Samburu kan je online ook Lewa verkennen. "Is Samburu een aaneenschakeling van stoffige open vlaktes, dan is Lewa een omheind en streng bewaakt natuurreservaat met zeldzame neushoorns. Je raakt er niet zo maar binnen voor een safari - en als het lukt, zal het je flink wat gekost hebben", aldus Joris.

Raak je zelf niet meteen in Kenia, dan is dit een mooi alternatief. Je krijgt er trouwens nog een sterke tool bij die extra uitleg geeft over de stroperij en enkele organisaties die de Keniaanse olifanten beschermen.

VRTNU VRTNU VRTNU