Spring naar inhoud

Lander Gyselinck

< Off the record

maandag rond 23u30 op Canvas en VRT NU

Drummer/componist Lander Gyselinck (°1987) is in korte tijd uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de Belgische en internationale jazz- en improvisatiescene. Niet zelden wordt zijn naam vergezeld van adjectieven als geniaal en virtuoos.

Lander studeert Jazz aan het Conservatorium van Gent en Brussel en doet daar nog een jaar bovenop aan de prestigieuze New School for Jazz and Contemporary Music in New York. In 2007 richt hij met pianist Bram De Looze en bassiste Anneleen Boehme LABtrio op. LABtrio laat zich al snel opmerken door zijn mix van jazzimprovisatie en elektronische muziek. Amper een jaar later wint het trio een CD-opname op het festival Tremplin Jazz d’Avignon, de eerste in een rist gerenommeerde prijzen. In 2015 opent LABtrio met The NY Project de vierendertigste editie van Jazz Middelheim.

Lander Gyselinck

Ook voor STUFF., het andere project rond Lander Gyselinck, staan de sterren in 2015 uitgesproken gunstig. STUFF. is 5 jaar eerder ontstaan uit jamsessies van enkele bevriende muzikanten in de kelders van café deWhite Cat in Gent. Het Gent-Antwerpse kwintet combineert jazz met hiphop en elektronica en weet zijn publiek zodanig te overdonderen dat het wordt uitgeroepen tot dé live revelatie van 2015. Van kunstenaar Rinus Van de Velde die hen een houtskoolontwerp voor de hoes van hun debuutalbum cadeau doet, tot de toonaangevende BBC Radio DJ, Gilles Peterson, die hen tipt op Twitter; iedereen lijkt te vallen voor de uiterst dansbare en funky grooves van STUFF.

Niet onlogisch dat Lander een MIA voor beste muzikant van 2015 binnenrijft. Eerder won hij ook al de Toots Thielemans Jazz Award en de SABAM Youth and Music Award. Toch is Lander niet echt met erkenning bezig; als hij zich maar kan amuseren en zichzelf uitdagen. Dat doet hij in projecten als Kris Defoort Trio, BeraadGeslagen, het Ragini Trio, zijn New Yorkse band Howard Peach en zijn soloproject Known Alone.

Ondanks die overvolle agenda, vindt Lander Gyselinck toch de tijd om voor Off the Record in zijn platenkast te duiken en op zoek te gaan naar de albums die hem artistiek hebben gevormd. Zoals veel van zijn collega-muzikanten, heeft Lander het moeilijk om een selectie te maken tussen zijn geliefde platen.

“De platen waarnaar ik teruggrijp zijn heel duidelijke ankerpunten. Het is natuurlijk hartverscheurend om daarin een selectie te moeten maken, maar één gekozen vinyl vertegenwoordigt een hele scene van andere muzikanten en andere stromingen." - Lander Gyselinck

Research en interviews: Lies Vanbrabant, regie: Silvia Peetersr productie en eindredactie: Griet Boulat

VRTNU VRTNU VRTNU