Spring naar inhoud

Daan Stuyven

< Off the record

maandag rond 23u30 op Canvas en VRT NU

Daan Stuyven (°1969) groeit op in Holsbeek, als benjamin in een gezin met vier kinderen. Zijn vader is schilder, zijn moeder runt een succesvolle interieurzaak in Leuven.

Als kind is Daan bezeten van de hitparades, maar de klassieke muziek die voortdurend uit de openstaande deur van zijn vaders atelier ontsnapt, maakt een even diepe indruk. Halverwege zijn pubertijd besluit Daan dat hij zelf muziek wil maken en richt hij met een paar buurtjongens zijn eerste bandje, The Latest Dodo, op.

Daan volgt een grafische opleiding en maakt hobbygewijs synthesizerpop met zijn bands Running Cow en Volt. Zijn eigenzinnige muziek met eighties vibe kent niet veel bijval, maar Daan vindt zijn professionele heil in de reclamewereld. 1997 wordt een kanteljaar wanneer hij de Antwerpse muzikant/producer Rudy Trouvé leert kennen en ze samen het experimentele Dead Man Ray oprichten. Het succes van debuutplaat Berchem opent in 1998 de poorten tot een full time muzikantenbestaan. Daans eerste soloplaat Profools komt een jaar later uit. Doorbreken doet hij met opvolger Bridge Burner. Negen succesvolle albums, een huldebetoon aan Bobbejaan Schoepen, muziek voor films en dansvoorstellingen volgen. Met elk nieuw project blijkt Daan zichzelf heruit te vinden. Eind 2014 is de tijd rijp voor een eerste verzamelaar. Total combineert alle albums die Daan tot 2013 onder zijn eigen naam uitbracht met onuitgegeven of moeilijk te traceren pareltjes.

In oktober 2015 zendt Canvas de documentaire De Nada uit waarin Daan en fotograaf Peter De Bruyne zich laten inspireren door de bevreemdende, desolate landschappen van Catalonië. Mei dit jaar brengt Daan op het Koninklijk Paleis hulde aan de slachtoffers van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek met een ontroerende cover van Bruxelles van Dick Annegarn.

Als Off the Record aan Daan Stuyven vraagt welke platen hem hebben gevormd, zou hij liefst zijn gehele platencollectie een plaatsje geven in het programma.

Daans selectie is even coherent als eclectisch, even degelijk als curieus, even speels als serieus. Ze weerspiegelt de donkere vrolijkheid die Daan tot zijn handelsmerk heeft gemaakt. Van de Zweedse hitmachine Abba tot de ster-satiricus Randy Newman, van de bezwerende parlando van word jazz artiest Ken Nordine tot de montere deuntjes van synthpopduo Erasure. Mineur en majeur in één muzikant. Maar het begon allemaal met Bob Dylan.

Research en interviews: Lies Vanbrabant, regie: David Verhaeghe en productie & eindredactie: Griet Boulat

VRTNU VRTNU VRTNU