Spring naar inhoud

Ontdek het najaar van Canvas

Das Boot - © rr
geschreven op 12 augustus 2019
Canvas kijkt uit naar de eerste schooldag, want dan start ook ons nieuwe tv-seizoen. Met toppers van eigen kweek, internationale fictie en meer on demand. Dit zijn vanaf 2 september onze blikvangers.
Weg van het meesterwerk

Made by Canvas

In Weg van het meesterwerk maakt Thomas Vanderveken een historische roadtrip in het spoor van drie wereldberoemde werken van de Vlaamse meesters Pieter Bruegel, Jan Van Eyck en Peter Paul Rubens. De schilderijen hangen nu in musea in verre landen. Hoe zijn ze daar precies terechtgekomen? Thomas reist ze achterna en vertelt hun fascinerende verhaal. (vanaf woensdag 4 september)

De slapelozen

Annick Ruyts onderzoekt in De slapelozen waarom zoveel mensen, net als zij, slecht slapen. Ze praat met experten en lotgenoten als Wim Lybaert, Lize Spit, Frank Vander Linden en Dirk Draulans over de manier waarop zij omgaan met hun slapeloosheid. Een programma op de grens van wetenschap en human interest, over wanhoop en frustratie in lange nachten, maar ook over creativiteit en de magie van de nacht. (vanaf woensdag 2 oktober)

Kinderen van het verzet

Kinderen van het verzet is een nieuw luik in het format over kinderen van ouders die een cruciale periode in onze geschiedenis van heel nabij hebben beleefd. 75 jaar na de bevrijding laat de reeks dertien getuigen aan het woord over de verzetsdaden van hun ouders en hoe ze daar soms zelf mee in werden betrokken, over het verlies en de pijn, de verschrikkingen van de concentratiekampen en onverwerkte oorlogstrauma’s. Net als Kinderen van de collaboratie en Kinderen van de kolonie belooft het opnieuw een beklijvende reeks te worden. (vanaf dinsdag 22 oktober)

Paradise City

In de docureeks Paradise City gaat Mario Goossens van Triggerfinger op zoek naar de helende kracht van muziek in steden die geteisterd werden door natuurrampen of door toedoen van de mens. Hij reist naar Port-au-Prince, Belfast, New Orleans, Kigali, Hiroshima en Detroit, en onderzoekt hoe de inwoners opnieuw de kracht vonden om door te gaan na de catastrofe waardoor ze werden getroffen. En hoe muziek daarbij kan helpen. (vanaf vrijdag 4 oktober)

Eenzaamheid

Xavier Taveirne geeft in Eenzaamheid (werktitel) een stem en een gezicht aan een van de grote problemen van onze tijd. Hij maakt het taboe bespreekbaar in een reeks portretten van eenzame mensen uit alle generaties, van jongeren tot bejaarden. (later dit najaar)

Er zijn dit najaar ook nieuwe reeksen van Belga sport, Belpop, Wissel van de macht en Alleen Elvis blijft bestaan, met nieuwe verhalen, straffe gasten of originele invalshoeken. Belga sport brengt documentaires over KRC Genk tijdens de eerste tien jaar van zijn bestaan (1988-1998), over Tia Hellebaut, Raymond Goethals, ‘Flandrien’ Sean Kelly en Roland Liboton. Belpop duikt in de carrières van Joost Zweegers, Guido Belcanto, Bart Peeters en De Mens én blikt terug op 40 jaar Ancienne Belgique. Wissel van de macht reconstrueert de politieke omwentelingen in ons land. In de voorbije 20 jaar verloren de drie traditionele partijen CD&V, Open VLD en SP.A hun marktleiderschap aan de N-VA. Marc Van de Looverbosch onderzoekt hoe dat is kunnen gebeuren. En Alleen Elvis blijft bestaan licht op Facebook al een tipje van de sluier over de nieuwe gastenlijst.

Ook Winteruur en De ideale wereld zijn opnieuw van de partij. De afspraak is er vanaf de eerste schooldag weer in tandem met Terzake, dat zich op zijn beurt opmaakt voor een feestje: het viert op 5 september zijn 25ste verjaardag.

Bij Canvas gaan we voor topkwaliteit en dat doen we zonder compromissen. Als je kiest voor Canvas, dan is die tijd goed besteed.

netmanager Olivier Goris

Meer topfictie, meer on demand

Na Big Little Lies, My Brilliant Friend en The Handmaid’s Tale brengt Canvas ook dit najaar weer een rist internationale topreeksen. Ze zijn ook allemaal online beschikbaar op VRT NU, vaak al integraal van bij de start op tv of zelfs eerder al in preview.

Sharp objects

Op woensdag is er een nieuwe fictieslot, met telkens twee afleveringen van een topserie. Sharp objects is de verfilming van de gelijknamige roman van Gillean Flynn over de getroebleerde journaliste Camille Preaker, die haar slabakkende carrière een nieuw elan wil geven door in haar geboortestad het onderzoek te gaan volgen naar de moord op twee tienermeisjes. (vanaf 4 september op tv en nu al integraal op VRT NU)

Das Boot

Aansluitend volgt Das Boot, de prestigieuze sequel op de anti-oorlogsklassieker van Wolfgang Petersen uit 1981. De reeks,begint waar de film is geëindigd. Ze speelt zich af vanaf het najaar van 1942 en volgt de gebeurtenissen aan boord van een gloednieuwe Duitse duikboot tijdens zijn eerste missie vanuit bezet Frankrijk. Tegelijk wordt het verhaal verteld van de achterblijvers aan land en dat van het Franse verzet. (vanaf 2 oktober op tv en al vanaf begin september integraal op VRT NU)

Perpetual Grace Ltd

Perpetual Grace Ltd is een eigenzinnige 'neo-noir' misdaadreeks. Paul Brown is de zoon van een predikantenkoppel. Hun kerkgemeenschap Our Lady of Perpetual Grace helpt verdwaalde zielen weer op weg, maar plundert tegelijk ook hun bankrekening ‘voor het goede doel’. Paul beraamt samen met de uitgebluste brandweerman James een plan om dat fortuin in te pikken. Dat loopt echter niet helemaal zoals voorzien. (vanaf eind oktober en meteen integraal op VRT NU)

In 2020 staan onder meer het spraakmakende Chernobyl, de tweede reeks van Big little lies en de derde van The handmaid’s tale en True detective op het programma.

Blood

Op zaterdag brengt Canvas traditiegetrouw misdaadseries. Vanaf zaterdag 7 september is dat Blood, een Iers familiedrama van de makers van Lewis en Midsomer Murders. Het is een intens verhaal over leugens en bedrog, manipulatie en familiegeheimen. Nadien volgen de Zweedse misdaadreeks The hunters, de tweede reeks van IJslandse successerie Trapped en nieuwe seizoenen van Silent witness en Cardinal.

Het beste van het grote scherm op jouw scherm

Cinema Canvas opent het seizoen op vrijdag 13 september met The square, de tragikomische film van Ruben Östlund over een artistiek-sociologisch experiment in een museum, die in Cannes de Gouden Palm wegkaapte. Later volgen onder meer All the money in the world, de misdaadfilm van Ridley Scott over de ontvoering van John Paul Getty; de Churchill-biografie Darkest hour van Joe Wright; en Brexit. The uncivil war van Toby Haines, het relaas van de 'leave'-campagne in aanloop naar het brexit-referendum, met een glansrol voor Benedict Cumberbatch.

Op zaterdag staat de meer cinefiele film op het programma met onder andere Requiem for a dream van Darren Aronofsky, Under the skin van Jonathan Glazer, Mississippi grind van Anna Boden en Ryan Fleck, Good time van Josh en Benny Safdie en The red turtle van de Nederlandse cineast Michael Dudok de Wit.

De strafste documentaires, wanneer jij wil

Documentaires blijven een van de pijlers van Canvas, met relevante verhalen over thema’s die ertoe doen. De meeste van onze documentaires zijn gedurende langere tijd ook via VRT NU te bekijken.

American dynasties: The Kennedys

Op dinsdag komt er een nieuwe docu-afspraak rond maatschappelijke en historische onderwerpen. Vanaf 3 september is dat American dynasties: The Kennedys, een CNN-reeks over de manier waarop de invloedrijke Amerikaanse familie de politiek van de Verenigde Staten mee heeft bepaald. Nadien volgt 63 Up, een nieuw drieluik in de reeks waarin Michael Apted als sinds 1964 om de zeven jaar veertien mensen portretteert. Ondertussen zijn ze 63.

Op maandagavond zijn er nieuwe true crime-series, met onder meer Code blue: murder, over twee moordzaken in Wales, en The Oslo killing, over de onopgeloste, mysterieuze moord op een zwangere vrouw in Oslo in 1974. Échte Scandinavische misdaad dus.

Brian Johnson's A life on the road

Op donderdag staan er naar goede gewoonte muziekdocumentaires op de affiche, meerbepaald over het legendarische jazz-label Blue Note Records, Whitney Houston, de geschiedenis van de punkmuziek (een reeks van Iggy Pop), Chuck Berry, ZZ Top en Miles Davis.

Exclusief op VRT NU is er bovendien Brian Johnson's A life on the road, waarin de frontman van AC/DC andere rocklegendes ontmoet en samen met hen verhalen en beelden over het tourleven deelt.

Zondagavond maakt Canvas dit najaar plaats voor exploratie, met Where the wild men are met Ben Fogle, en religie en zingeving, via de reeksen Around the world in 80 faiths en Earth’s sacred wonders. De immer enthousiaste professor Brian Cox presenteert de spectaculaire BBC-reeks The planets. En er staan cultuurhistorische documentaires over onder meer Leonardo Da Vinci (die 500 jaar geleden stierf), Koning Arthur en Toetanchamon op het programma.

Harry Gruyaert

Rond de klok van 22u volgt een auteursdocumentaire. Op 8 september is dat Inclusief van Ellen Vermeulen, over vier kinderen met een beperking in een gewone lagere school. Later volgen onder meer Manu, een portret van documentairemaker Manu Bonmariage door zijn dochter Emmanuelle; Harry Gruyaert, een docu van Gerrit Messiaen over de Belgische Magnum-fotograaf; Wild Gene, een portret van kunstenaar Koen Van Mechelen door Joris Gijsen; De aanbidding, een film van Bram Van Paesschen over Lam Gods van Milo Rau; en Mitten, een documentaire van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes over het productieproces van Mitten wir im Leben sind van Anne Teresa De Keersmaeker. Filmliefhebbers kunnen ook uitkijken naar Hollywood aan de Schelde van Robbe De Hert over de Vlaamse filmgeschiedenis.

VRTNU VRTNU VRTNU