Spring naar inhoud

Is het tijd voor een klimaatrevolutie?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 01 maart 2019
Nachtwacht gaat deze week over de invloed van economische groei op het klimaat. Aansluitend buigt ons Grote-Vragenpanel zich over de noodzaak van een klimaatrevolutie.

"Het klimaat staat onder druk door onze wens naar meer, meer, meer." Dat zegt acteur Peter De Graef en hij wijst erop dat de klimaatproblemen oplossen geen technisch vraagstuk is. De wetenschappelijke kennis en de praktische toepassingen om anders met het klimaat om te gaan, die zijn er. Maar waar het nu op aankomt is een grote mentaliteitswijziging.

Ook voormalig politica Eva Brems denkt dat we als maatschappij heel anders moeten gaan denken over het klimaat. De revolutie gaat dan niet zozeer over dat er wat moet gebeuren. Daar is over het algemeen al een consensus over. Het gaat eerder over hoe die transitie zou kunnen gebeuren. En over hoe ieder individu daar zelf iets aan kan bijdragen. Dat vraagt om een mentale omslag.

Veel tijd om die omslag te maken, hebben we niet meer, weet ook Bert Gabriëls. Als we niet snel iets doen aan bijvoorbeeld ons gebruik van fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot, dan hoeven we eigenlijk niet meer te hopen op kleinkinderen. Want er zal geen leefbare wereld meer zijn om ze op te zetten.

Chistophe Busch en Bogdan Vanden Berghe signaleren allebei dat de klimaatverandering zorgt voor onleefbare toestanden in landen die verre van grote vervuilers zijn. Zuiderse landen zijn zo het slachtoffer van het roekeloos klimaatgedrag van economisch voortvarende landen. Het gevolg is een toename van geweld en zelfs klimaatoorlogen.

VRTNU VRTNU VRTNU