Spring naar inhoud

Is armoede de grootste uitdaging van vandaag?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 22 maart 2019
In Nachtwacht gaat de discussie over de ongelijke verdeling van rijkdom in onze maatschappij. Is de strijd voor meer gelijkheid de grootste uitdaging van deze tijd?

Gevraagd naar de belangrijkste sociale of politieke uitdaging van vandaag, antwoordt de Britse antropologe en biologe Jane Goodall dat armoede de grootste hypotheek op de huidige samenleving legt. Er is niet alleen de directe ellende waarmee arme mensen te maken hebben, maar er zijn ook veel indirecte negatieve gevolgen.

Volgens stand-upper Nigel Williams zal er altijd een kloof tussen arm en rijk blijven bestaan, in onze westerse maatschappij, maar ook op wereldschaal tussen noord en zuid. De vraag is alleen wanneer we ingrijpen om iedereen op deze planeet een redelijk bestaan te geven. Een prangende vraag, zeker in het licht van de wereldwijde bevolkingsaangroei, een andere belangrijke uitdaging die moeten worden aangepakt.

Ook de Gentse imam Khalid Benhaddou vindt dat we de kloof tussen arm en rijk kleiner moeten maken. Want die kloof heeft hallucinante proporties aangenomen en zorgt wereldwijd voor conflicten en oorlogen. Dat stemt weinig hoopvol. Als een deel van de mensheid niet kan voorzien in zijn basisbehoeftes, dan leidt dat tot extremisme en geweld.

VRTNU VRTNU VRTNU