Spring naar inhoud
tot 24 maart op vrt nu

My brilliant friend

Bekijk My brilliant friend op

Voor alle Italiëfans en liefhebbers van intens drama heeft Canvas een geweldig kerstcadeau klaarliggen: de HBO-verfilming van My Brilliant Friend, de bejubelde roman van Elena Ferrante. My Brilliant Friend (L’Amica geniale - De geniale vriendin) is de eerste van haar vier ‘Napolitaanse romans’ over de levenslange vriendschap tussen twee Italiaanse vrouwen, van hun kindertijd in het Napels van de jaren '50 tot 2014.

Voor de tv-adaptatie van dit Italiaanse verhaal sloeg HBO de handen in elkaar met de Italiaanse openbare omroep RAI. My Brilliant Friend werd opgenomen in het Italiaans, deels zelfs in het Napolitaans, en is daarmee de eerste niet-Engelstalige HBO-productie.

Elisa Del Genio en Ludovica Nasti

Regisseur Saverio Costanzo ging vooral in de straten van Napels en het omliggende Campanië op zoek naar acteurs. Die mochten ook ongegeneerd hun eigen Napolitaanse dialect hanteren. De casting duurde acht maanden. Voor de 150 sprekende rollen waren er maar liefst 500 volwassen kandidaten en 8000 kinderen. Daarnaast doen ook nog 5000 figuranten mee.

De hoofdrollen zijn letterlijk en figuurlijk voor de jonge acteurs die de twee hoofdpersonages Elena en Lila vertolken. In de eerste twee afleveringen zijn het nog echte kinderen en worden ze respectievelijk gespeeld door Elisa Del Genio (Elena) en Ludovica Nasti (Lila). Die doen dat met bijzonder veel flair en naturel. Als tieners worden ze in de volgende afleveringen vervangen door Margherita Mazzucco (Elena) en Gaia Girace (Lila), die de meer complexe uitdagingen van de puberteit en adolescentie met grote intensiteit en overtuiging belichamen.

op de set

My Brilliant Friend is een van de meest ambitieuze projecten in de Europese televisiegeschiedenis. Productiedesigner Giancarlo Basili bouwde de wereld van Ferrante in Napels helemaal uit het niets op: 20.000 m² decors, 14 gebouwenblokken, 5 interieursets, een kerk en een tunnel. Een reminder aan de hoogdagen van Cinecitta, al werd er ook veel op locatie gefilmd.

De reeks werd bij de avant-première op het Filmfestival van Venetië onthaald op een staande ovatie. Pers en publiek waren in de wolken over de nauwgezette adaptatie van het verhaal, de fantastische vertolkingen van de jonge acteurs, de sfeerschepping en algemene ‘production values’. Mede daardoor wordt de serie nu al vergeleken met die andere legendarische succesreeks La meglio gioventù. My Brilliant Friend wordt door HBO uitgezonden vanaf 19 november.

Canvas zendt My Brilliant Friend uit in de kerstvakantie, vanaf dinsdag 25 december, telkens op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Wie niet kan wachten op de volgende afleveringen kan ze vanaf 25 december ook al allemaal bekijken op VRT NU.

VRTNU VRTNU VRTNU