Spring naar inhoud

aflevering 7: Individualisme

zondag 26 maart

© VPRO / Canvas
geschreven op 10 februari 2017
Op zoek naar de oorsprong van het 'ik' in de kunst, en hoe het individu zich verhoudt tot het collectief.

Dimitri Verhulst reist naar het zuiden van Frankrijk, naar het kasteel waar Montaigne werkte aan de eerste essays waarin bij herhaling het woord ‘ik’ werd gebruikt. De schrijver stond daarmee aan de basis van het ego-document zoals we dat vandaag de dag kennen.

Verhulst bezoekt ook Dublin op ‘Bloomsday’, de dag waarop jaarlijks het boek Ulysses van James Joyce wordt gevierd. In dat boek vervolmaakte Joyce een literaire techniek die ontleend was aan de pysychologie: de zogenoemde stream of consciousness. De lezer deint als het ware mee op de innerlijke gedachtestromen van de hoofdpersonages.

Wegen naar Rome

Verder duikt Dimitri in de geschiedenis achter het ingenieuze wegenstelsel Via Appia dat de Romeinen aanlegden, met wegen die alle naar Rome leidden.

En hij reist naar het Zweedse dorpje Älmhult, het kloppend hart van meubelgigant IKEA. Het bedrijf stond aan de basis van wat we nu 'Democratic Design' noemen: ontwerpen die het mogelijk maken dat iedereen naar eigen goesting zijn huis kan inrichten, aangepast aan de smaak en noden van de tijd. Met als rots in de branding de onverwoestbare Billy-boekenkast.

VRTNU VRTNU VRTNU