Spring naar inhoud

aflevering 2: Religie

zondag 19 februari

© VPRO / Canvas
geschreven op 10 februari 2017
De aflevering 'religie' draait zowel om de kunst waarin God gezocht en vereerd wordt als de kunst waarin hij wordt bespot.
Jeannette Bougrab, weduwe van vermoorde cartoonist
Blasfemische kunst

De vrijheid om God te eren is niet vanzelfsprekend, de vrijheid om hem te lasteren is dat evenmin. Dimitri Verhulst bezoekt Jeannette Bougrab; de geliefde van Charb, een van de vermoorde cartoonisten van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Sinds de commotie na de aanslagen is ze Frankrijk ontvlucht.

Dimitri in de kathedraal van Chartres

Ook bezoekt Verhulst de kathedraal van Chartres, een eeuwenoud pelgrimsoord voor devote christenen, en reist hij naar de uithoeken van Europa waar de vrije expressie het meest onder druk staat en stond.

Dimitri bij het 'Zwarte vierkant' van Malevitsj

In de Sovjet-Unie was religie lang taboe, maar de hang naar spiritualiteit bleef. Met zijn abstracte schilderij het 'Zwarte Vierkant' verbeeldde de schilder Malevitsj het gelaat van God.

Orhan Pamuk over de rol van literatuur

In Istanbul, op het breukvlak van Europa en Azië, zoekt Verhulst de romanschrijver Orhan Pamuk op. Pamuk becommentarieert de vermeende spirituele leegte in Europa en geeft aan welke rol er voor de roman is weggelegd.

VRTNU VRTNU VRTNU