Spring naar inhoud
elke zondag om 20u15 op Canvas en VRT NU

Made in Europe

Op zoek naar de culturele iconen van Europa

In Made in Europe neemt Dimitri Verhulst je op sleeptouw langs de belangrijkste halteplaatsen van de Europese cultuur en ontrafelt hij de Europese identiteit aan de hand van culturele iconen. Want het is de kunst die ons bindt.

Van Beethoven tot Pussy Riot, van James Joyce tot de minirok, en van Dracula tot Lego: Made in Europe zoekt uit hoe een kunstvorm of culturele uiting een icoon is geworden. Verhulst belicht ook welke verbanden er ontstonden omdat makers elkaar inspireerden. Zo brengt de reeks in kaart hoe kunst en cultuur in ons continent samenhangen en een Europees cultuurgoed hebben voortgebracht.

In een tijd waarin Europa zelf onder vuur ligt, gaat Dimitri Verhulst op zoek naar haar culturele DNA aan de hand van acht thema's die gerelateerd zijn aan vrijheid: rebellie, religie, vrije vrouwen, verbeelding, de duistere kant, verlangen, individualisme en idealen.

Verhulst blijft weg van bureaucratie en financiële crisissen, maar reist voor Canvas en VPRO door het Europa dat leeft in de boeken die we lezen, de films die we zien en de muziek waarnaar we luisteren.

Online extra's

Het tv-programma Made in Europe is maar een begin. Op vpro.nl vind je een pak extra's bij de acht thema's en het aanbod breidt wekelijks uit: van gedichten en radioreportages, over interviews met kunstenaars en longreads, tot film- en muziektips. Om nog te zwijgen van quizzen en de iconengalerij. En Jet Steinz interviewde Dimitri Verhulst voor Canvas' Culture Club Magazine.

Te gast bij deBuren

deBuren, het Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat in Brussel, organiseert elke dinsdag een podiumprogramma rond een icoon uit de voorbije aflevering. Dat zijn achtereenvolgens: Socrates (14/2, rebellie), Nietzsche (21/2, religie), De minirok (28/2, vrije vrouwen), Markies de Sade (7/3, verbeelding), Metropolis (14/3, de duistere kant), Reislust (21/3, verlangen), Michel de Montaigne (28/3, individualisme) en De Negende Symfonie van Beethoven (4/4, idealen).

De avond begint met een jonge schrijver die het icoon situeert. Wat daarna volgt is zeer divers: van een debat over een lezing, live podcast, schrijfwedstrijd of documentaire tot iets helemaal anders.

Wie won het Rode Oor?

Met Marquis de Sade en de vrije seksuele verbeelding als uitgangspunt organiseerden deBuren, Canvas en VPRO een erotische schrijfwedstrijd. Uit bijna 400 inzendingen selecteerde de jury deze drie kortverhalen, waaruit het publiek Liefde in sausvorm van Mia Timiaan als eindwinnaar koos.

Made in Europe is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Pieter Steinz. Het programma is een coproductie van VPRO en Canvas.

VRTNU VRTNU VRTNU