Spring naar inhoud

Wout Opdekamp over de heivlinder

Ode Aan Wat Verdwijnt

geschreven op 06 februari 2019

Een kei in camouflagetechnieken

Heel wat van onze dagvlinders hebben te lijden vandaag, maar mijn Ode is gewijd aan ééntje waar ik als Kempenkind van kan blijven genieten: de Heivlinder (Hipparchia semele). De Heivlinder is een typische inwoner van duinen en droge heidegebieden, waarvan onze doorsnee paracommando nog heel wat kan leren over camouflagetechnieken!

Een soort die graag in de zon baadt is toch wel gewapend tegen een graadje meer? hoor ik u denken.

Door de marmertekening op de onderkant van hun vleugels zijn ze amper te zien zijn tegen een achtergrond van zand, heide of boomstammen. Ze verbergen zelfs de ogen op hun voorvleugels om nog minder op te vallen! Het zijn echte zomervlinders en dus keien in lichaamstemperatuurregeling. Dit doen ze door hun lijfje te draaien naar de zon of nét weg van de zon. “Een soort die graag in de zon baadt is toch wel gewapend tegen een graadje meer?” hoor ik u denken.

Wout Opdekamp

Maar nadat hun achteruitgang vorige eeuw al was ingezet door het verdwijnen van heideterreinen, vormt klimaatverandering vandaag, samen met de opmars van exoten en stikstofdepositie, een werkelijk dodelijke cocktail. Een warme, droge zomer als die van 2018 betekent minder nectar voor de heivlinders, en verdroogde graspolletjes voor hun rupsjes. De natter, warmere winters maken diezelfde rupsjes dan weer kwetsbaarder voor infecties en parasieten. Hopelijk is het nog niet te laat!

Wout Opdekamp is coördinator bij Natuurpunt. Meer bepaald projectcoördinator van LIFE Delta, een project waarbij Natuurpunt samenwerkt met projectpartners ANB, VMM en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren aan de uitbouw en het herstel van Europees beschermde habitats en soorten.

VRTNU VRTNU VRTNU