Spring naar inhoud

Vranckx presenteert: de Imagine Tour

De muzikanten van Mosul trekken door Vlaanderen

© VRT
geschreven op 26 april 2018

In mei reizen vijf muzikanten uit Mosul twee weken lang door Vlaanderen. Hun missie? Iraakse muziek naar de Vlamingen brengen, hen persoonlijk bedanken voor de instrumenten die ze geschonken hebben, maar vooral: aandacht vragen voor Mosul, hun stad in puin.

Mosul, juni 2017. Rudi Vranckx bezoekt de muziekschool van Mosul. Die is na de doortocht van IS tot puin herleid. Twee muzikanten spelen het inspirerende nummer “Imagine” van John Lennon op de gitaren die ze tijdens de bezetting door IS begraven hadden. Vlaanderen is geraakt en de Vranckx-redactie wordt overstelpt door berichten van mensen die hun instrument naar Mosul wilden opsturen.

Saif en Nabeel in september, op de dag van de aankomst van de instrumenten.

In september vertrekken Rudi en z’n ploeg met een karrevracht instrumenten naar Mosul. Het wordt een tocht met obstakels, maar de ontlading is groot wanneer de leerkrachten en leerlingen van de muziekschool de instrumenten uitpakken. Sindsdien klinkt er weer muziek in de straten van Mosul.

On tour

Muziek is de taal van de wereld

Nabeel Atrakchi

In mei komt een delegatie van diezelfde muzikanten naar België. Ze zullen kennis maken met een aantal mensen die hen hun instrumenten geschonken hebben. Ze zullen Rudi terugzien, en Brahim die meegegaan is naar Mosul. Ze zullen Vlaanderen ontdekken. En ze zullen natuurlijk ook muziek maken.

“Want muziek de taal van de wereld,” vindt muziekleraar Nabeel Atraqchi, met wie het allemaal begon. “Het is een taal die iedereen verstaat.” Hoe die muziek dan wel klinkt? Net zo veelzijdig als hun persoonlijkheden, van Arabische instrumentale muziek tot invloeden van westerse pop.

In het totaal zullen de muzikanten twee weken lang in België verblijven, van 1 tot 14 mei, voor een heuse Imagine Tour door Vlaanderen. Hun eerste stop is Brussel, waar ze op 2 en 3 mei zullen spelen op het door VUB georganiseerde Difference Day-event, en op een concertavond op 9 mei in Flagey die helemaal in hun teken staat. Ze zullen er in verschillende bezettingen twee sets spelen. Het publiek zal ook de kans krijgen om zelf vragen te stellen aan de muzikanten tijdens een gesprek dat door Rudi Vranckx geleid wordt.

Vervolgens gaat het naar Lier, waar ze op 13 mei hun opwachting maken op het LIERische Kunstenfestival. Tussendoor hopen ze de Vlamingen te ontmoeten die hen de muziekinstrumenten geschonken hebben waar ze nu op spelen, en zullen ze een muziekstuk componeren samen met de Belgische dj Buscemi – een muziekstuk dat ze ergens ter lande ten gehore zullen brengen tijdens een pop-upconcert. Hou vooral MNM en de sociale media van Vranckx in de gaten.

Hakam, Khalid en Mohammed in Mosul

Maar bovenal hebben de muzikanten één boodschap: vergeet onze stad niet. Mosul ligt immers nog steeds in puin. Met de terugkeer van de muziek is de eerste steen gelegd, maar er zullen er nog veel moeten volgen.

De hele Imagine Tour en de belevenissen van de muzikanten zijn de klok rond te volgen op Vranckx’ Instagramaccount @teamvranckx, op de Facebookpagina “In het spoor van Rudi Vranckx” en op Canvas.be. Later dit jaar volgt er een televisiedocumentaire.

Programma

De muzikanten

  • Nabeel Atrakchi
  • Saif Al-Taie
  • Mohammed Aladwani
  • Khalid Alrawi
  • Hakam Al-Zararee
VRTNU VRTNU VRTNU